Actieplan+kan+generieke+korting+voorkomen
Nieuws
©

Actieplan kan generieke korting voorkomen

Het wetsvoorstel fosfaatrechten is op 8 september naar de Tweede Kamer gestuurd. EZ-Staatssecretaris Martijn van Dam kondigt daarin de maatregelen aan zoals een generieke korting bij rundvee. De varkenssector ontkomt mogelijk aan een generieke korting als het vitaliseringsplan goed uitpakt.

In de Kamerbrief kondigt Van Dam aan dat hij ervoor moet zorgen dat de fosfaatproductie weer onder het nationale plafond uitkomt, zoals dat door Brussel is vastgesteld. Wel geeft de EZ-staatssecretaris aan dat hij gaat proberen om daarbij rekening te houden met de mestverwerking. Als zeker is dat de verwerkte mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, levert het fosfaatoverschot geen milieurisico meer op. Van Dam wil dan liefst een derogatiebeschikking zonder een fosfaatproductieplafond.

Zover is het nog (lang) niet. De rundveesector krijgt eerst te maken met fosfaatrechten gebaseerd op peildatum 2 juli 2015. Op de fosfaatrechten zal een generieke korting plaatsvinden die waarschijnlijk acht procent gaat worden. Daarbij kunnen alle wensen qua knelgevallen nog niet volledig worden ingevuld.

Omdat de varkenssector het eigen fosfaatplafond ook heeft overschreden, zou er in de toekomst een generieke korting kunnen volgen. Een andere optie is om de ontheffingen die zijn verleend voor de Regeling ontheffing productierechten (POR-regeling) na 31 december 2017 niet meer te verlengen. Datzelfde kan Van Dam doen bij de ontheffingen voor Golden Harvest en het Zuivere Ei bij de pluimveesector.

Voor de varkenssector biedt het actieplan Vitale varkenshouderij nog een uitweg. Onderdeel van het plan is het verantwoord laten stoppen van varkensbedrijven zonder toekomstperspectief. De verwachting is dat een aantal bedrijven de productie zal beëindigen. Daarnaast schakelen bedrijven om naar onderscheidende varkensvleesconcepten met een lagere dierbezetting. Hierdoor kan de fosfaatproductie door de varkenshouderij dalen en zal een generieke korting niet nodig zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer