Mestverwerking+op+stoom
Nieuws
©

Mestverwerking op stoom

De mestverwerkingscapaciteit groeit de komende periode met zo'n 2 miljoen kilo fosfaat met steun vanuit het Mestinvesteringsfonds. De recente kapitaalinjectie van 3 miljoen euro maakt nog meer projecten mogelijk.

Het Mestinvesteringsfonds heeft sinds 2014 al 3,2 miljoen euro geïnvesteerd in 10 projecten. Die zijn samen goed voor de verwerking van 2,8 miljoen kilo fosfaat. Het fonds is een initiatief van 25 mengvoerbedrijven die in 2014 4,5 miljoen euro beschikbaar hebben gesteld. Fondsmanager Marc Stals meldt dat er nu 3 miljoen euro bij komt om een verder groei van de mestverwerking te ondersteunen. Het fonds steunt mestverwerkingsprojecten met een achtergestelde lening van maximaal 30 procent van de projectinvestering. Hierdoor is het gemakkelijker om bij de bank de financiering rond te krijgen.

De komende tijd komt er flink wat mestverwerkingscapaciteit bij. Vooral in het zuidelijke concentratiegebied. De laatste projecten zijn daar Merensteyn (350.000 kilo fosfaat) en TerraMass (700.000 kilo fosfaat). Die zijn beide volop aan het proefdraaien. Ook Kovemi in Asten met een capaciteit van 280.000 kilo fosfaat draait al. De toename in de verwerkingscapaciteit heeft er volgens Stals mede toe geleid dat de mestkosten in het zuiden lager zijn dan in het oostelijke concentratiegebied.

In het oosten zijn inmiddels ook een aantal projecten gestart die de druk op de mestmarkt gaan wegnemen. De laatste hand wordt gelegd aan Agro-Energie Hardenberg (300.000  kilo fosfaat). Groot Zevert in Beltrum en DLB Loosbroek gaan ook mest verwerken. Bij DLB Loosbroek gaat het om een bestaande vergister waarbij het digestaat wordt ingedroogd tot 80 procent (capaciteit 145.000 kilo fosfaat). Groot Zevert bouwt ook verder op een bestaande vergister en groeit naar een capaciteit van 240.000 kilo fosfaat.

Verder zitten er inmiddels al weer drie projecten in de eindfase van de beoordeling. Als die projecten worden gerealiseerd komt er 2,6 miljoen kilo fosfaat extra verwerkingsruimte bij. De jongste projecten die met hulp van het mestinvesteringsfonds worden gefinancierd gaan uit van de complete verwerking van mest. “Een positieve ontwikkeling”, zegt Stals. “De eindproducten kunnen dan direct buiten de Nederlandse landbouw worden afgezet.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer