Basis+voor+Wet+Dieraantallen+wankel
Nieuws
©

Basis voor Wet Dieraantallen wankel

NVV en LTO Varkenshouderij voeren de druk op bij de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Milieu) en Martijn van Dam (Economische Zaken). De belangenbehartigers roepen het Kabinet op om de voorbereidingen op het invoeren van een Wet Dieraantallen stil te leggen en zo snel mogelijk in overleg te treden met de sector. De Wet Dieraantallen gaat anders per 2017 ingevoerd worden en geeft provincies individueel de mogelijkheid om de veehouderij aan banden te leggen. Het Kabinet baseert zich met de maatregel op het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO 2016) van het RIVM.

Maar dat is tegen het zere been van de NVV en LTO. Het VGO-onderzoek geeft echter geen harde conclusies over de relatie tussen veehouderijen en gezondheid. “De onderzoekers geven zélf aan dat er nog nader onderzoek nodig is”, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij. “Bovendien wijst onderzoek van V-Focus uit, dat inwoners van gemeenten waar meer fijn stof is gemeten, juist gezonder zijn. De meeste patiënten met chronische aandoeningen, zoals longkanker, COPD, astma en hart- en vaatziekten wonen in regio’s met de schoonste lucht. De uitkomsten van dat onderzoek plaatsen de ambities van het Kabinet om een Wet Dieraantallen in te voeren in een andere perspectief”, stellen Douma en Jansen.

Zij geven aan te vrezen dat de veehouderij straks door provinciale en regionale overheden op slot gezet wordt op basis van enkele en alleen de ‘boterzachte’ conclusies in het VGO-onderzoek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer