OMDENKEN

Vion werkt aan een nieuw businessplan. De vleesverwerker zoekt daarvoor investeerders. Een pessimist noemt dit waarschijnlijk ‘de zoveelste poging om geld over de balk te smijten’. Maar ik ben een optimist en daarom zie ik een grote kans. Wel de laatste misschien en daarom is OMDENKEN geen overbodige luxe.

Vlees verwerken moet een dienstverlenende bedrijfstak worden. Met de POV, de vraag naar vleesconcepten en de presentatie van het plan Vitalisering Varkenshouderij is het tijd om van Vion een serviceprovider te maken. Dat betekent betalen voor logistieke oplossingen en gelijktijdig dat slachten geen winstgedreven activiteit meer is.

De kunst is om de marktvraag goed in kaart te brengen, met de retail en andere afnemers duidelijke afspraken te maken over de levering van onberispelijke kwaliteit en de verwerkingslocaties daarop in te richten. Misschien houdt dat in dat meerdere kleinere, maar efficiënte slacht- en verwerkingslocaties nodig zijn. Flexibel ingericht om in te kunnen spelen op veranderende marktvragen.

De POV kan producentengroepen faciliteren die slacht- en verwerkingscapaciteit ‘huren’ om voor hun eigen marktconcept vlees te verwerken. De mensen die er werken en de faciliteiten waarvan gebruik gemaakt wordt worden betaald, elke locatie wordt aangestuurd door een kwaliteitsmanager. De tijd van duur betaalde directeuren is voorbij. Dat is de eerste winst. De vierkantsverwaarding zou waar nodig door de producentegroepen gezamenlijk geregeld kunnen worden.

De vraag is wie dit omdenken gaat betalen. Misschien is de oplossing dichterbij dan gedacht. Een gesprek met de stakeholders kan dat snel duidelijk maken. Primaire producentengroepen, met hun eigen toeleveranciers die baat hebben bij een efficiënte dienstverlener. Onder hen kapitaalkrachtige partijen.

Officieel is Vion nog van de boeren. Als aandeelhouder zou ik nu ‘vers bloed’ willen. Het huidige management is niet gericht op OMDENKEN en dat mag ook niet worden verwacht.  Denk aan een succesvol ondernemer uit een andere branche: Huur Pieter Zwart (Coolblue) in, betaal hem voor een goed plan en voer dat uit.

Waarom? Vion is jarenlang een ‘probleem’ geweest. Het wordt tijd dat de vleesverwerker onderdeel van de oplossing wordt.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer