Test+Start%2Dup+feeder+voor+big
Achtergrond
©

Test Start-up feeder voor big

De kraamafdelingen bij Rob Hilkens in Herkenbosch zijn 20 jaar oud en zullen een keer op de schop moeten. Eén van de dingen die hij dan wil veranderen, is het voersysteem bij de biggen.

De kraamafdelingen bij Rob Hilkens in Herkenbosch zijn 20 jaar oud en zullen een keer op de schop moeten. Eén van de dingen die hij dan wil veranderen, is het voersysteem bij de biggen. “Mijn voorkeur gaat uit naar één feeder waarmee zowel de jongste als de oudste biggen goed uit de voeten kunnen en waarmee brijvoer en droogvoer is te verstrekken. Daarom oriënteer ik mij nu al op mogelijke alternatieven en test verschillende voerbakken in een kraamafdeling.”
De huidige werkwijze van Hilkens bestaat uit het verstrekken van CCM op de dichte vloer een paar dagen na de geboorte van de biggen. Vanaf circa 6 dagen na de geboorte gaat er droogvoer in een bakje met twee vreetplekken. Dit biggenvoeder verstrekt hij zolang de biggen in de kraamstal blijven. Hij speent zeugen op 4 weken en de biggen blijven daarna nog een week in de kraamhokken.
Daarnaast klikt hij bij zeugen die onvoldoende melk geven een kom of een rondvreter in het kraamhok. Daarin verstrekt hij een zelfgemaakt voerpapje voor de biggen. Dat bestaat voor twee derde deel uit de biggenkorrel en een derde deel melkpoeder, wat zuur en water. “Pap nemen jonge biggen vlotter op en ze vreten er meer van in vergelijking met korreltjes. De biggenbrij stel ik zelf samen waardoor de aankoop van een dure Prestarter achterwege kan blijven.”

Met de Start-up feeder van Groba heeft Hilkens inmiddels ook een ronde gebruikservaring met het verstrekken van droogvoer opgedaan. Hij monteerde één feeder in de wand tussen twee kraamhokken zodat twee tomen tegelijk kunnen vreten. “Het werkt prima en gemakkelijk. Door de transparante vulbuis heb ik goed zicht op het voerniveau.”
Ook ervaart Hilkens elke dag vlot en zonder te morsen vers voer in de feeder krijgen. Het werkt hygiënisch. “Het afstellen is eenvoudig en het resultaat ziet er veelbelovend uit. De volgende ronde ga ik er ook pap mee verstrekken.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer