Maagzuur+ontsmet+niet
Nieuws
©

Maagzuur ontsmet niet

Maagzuur is er niet voor om alles te ontsmetten wat een varken eet. Professor Richard Ducatelle van Universiteit in Gent, hielp de bezoekers van de themadag Darmgezondheid van gespeende biggen uit die droom. “Dan had de evolutie wel voor een basische maag gezorgd.”

Maagzuur is er niet voor om alles te ontsmetten wat een varken eet. Professor Richard Ducatelle van Universiteit in Gent, hielp de bezoekers van de themadag Darmgezondheid van gespeende biggen uit die droom. “Dan had de evolutie wel voor een basische maag gezorgd.”

Maagzuur doodt misschien wel een deel van de bacteriën, maar lang niet alles. De belangrijkste functie van maagzuur is volgens Ducatelle dan ook het splitsten van eiwitten. “Dat splitsten van eiwit is wel belangrijk voor de darmgezondheid. Want het voorkomt een overmaat van eiwitten in de darm en is daarmee is de kans kleiner dat schadelijke darmbacteriën de overhand krijgen.”

In de darm zitten meer bacteriën dan een varken lichaamscellen heeft en ook in de maag zitten heel veel bacteriën. Die samenleving van bacteriën heet tegenwoordig de microbiota en is onder te verdelen in een aantal hoofdgroepen. Maar wat zijn nu de goede groepen en welke de slechte en hoe beïnvloed je die? Ducatelle. “We weten er al wel wat van. Er is bijvoorbeeld een hoofdgroep die zorgt voor extra boterzuurproductie en dat remt schadelijke bacteriën. Een andere groep produceert H2S (zwavelwaterstof) wat juist negatief werkt. Je kunt niet voorkomen dat er alleen maar goede groepen bacteriën in de darmen zitten en geen slechte. Wel zullen we de komende jaren veel beter leren hoe je de goede stimuleert en de slechte onderdrukt. En binnen tien jaar kun je met een eenvoudige thuistest kijken hoe de samenstelling van de microbiota er uit ziet en vervolgens de juiste voedingsmaatregelen nemen.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer