Retourbrood+niet+naar+varken%3F
Nieuws
©

Retourbrood niet naar varken?

Varkens brengen veel bijproducten tot meerwaarde, retourbrood is er daar een van. Mogelijk gaat dat in de toekomst veranderen door retourbrood te verwerken in koekjes en snijkoek. Concurrentie voor de biggenvoeding?

Voedselverspilling voorkomen is voor de overheid een belangrijk speerpunt. Er lopen dan ook meerdere projecten die voedselverspilling moeten voorkomen.

In een van die projecten is onderzocht wat je met retourbrood (brood dat niet in de supermarkt is verkocht) kunt doen, anders dan het verwerken tot (varkens)voer. Uit een project van het European Bakery Innovation Centre en Wageningen UR blijkt dat retourbrood na verwerking tot suikerstroop goed is te gebruiken in koekjes. Of zelfs rechtstreeks in snijkoeken. Volgens onderzoeker Joost Snels laten consumententesten zien dat de koekjes en snijkoeken er zelfs smakelijker van worden en dat de consumenten deze vorm van recycling positief waarderen.

Of het hergebruik van retourbrood echter een grote concurrent wordt voor varkensvoer is zeer de vraag. Alleen wit en bruin brood, zonder verdere toevoeging van zaden en dergelijke is volgens Snels te verwerken. Anders zijn er problemen met allergieën. Dat scheiden van die broodsoorten zal extra kosten met zich meebrengen. Daarnaast zal de tracking en tracing perfect moeten zijn, net als voor diervoerder overigens.

Kees van Gorp, voorzitter van Vido (Vereniging voedingsmiddelen in Diervoeder Overleg) ziet retourbrood niet zo snel gebruikt worden in de humane voeding. “Het is ook voor diervoeding al moeilijk genoeg om het hygiënisch, schoon en zonder ongedierte te verwerken. We kunnen er zelf ook glucose van maken, maar het is heel moeilijk om dat te borgen qua allergenen. Bovendien willen klanten dat het dan aan de voorwaarden voor halal en koosjer voldoet.”

Retourbrood is geen hele grote stroom in de bijproductenmarkt. Van Gorp schat dat het inclusief de import uit het buitenland om zo’n 200.000 ton gaat. Dit wordt dan deels als nat bijproduct verwerkt en komt deels gedroogd in het mengvoer terecht. Op de totale omzet van voer in Nederland van 14.200.000 ton mengvoer en 5.600.000 ton vochtrijke veevoeders is 200.000 ton geen grote hoeveelheid. Het is wel een waardevolle grondstof van ontsloten zetmeel, die vrij is van mycotoxinen. Die wordt dan ook vooral ingezet bij biggenvoeders en pluimveevoer.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer