Wroetconcept+uitbouwen
Achtergrond
©

Wroetconcept uitbouwen

Het Wroetconcept groeit langzaam maar gestaag. De komende periode groet het aantal vleesvarkenshouders van acht naar tien en van 700 richting de 1.000 vleesvarkens per week.

Het Wroetvarken concept is 12 jaar geleden ontstaan. Samen met de Dierenbescherming en een supermarktketen is een concept bedacht met meer ruimte voor de dieren en de mogelijkheid om te kunnen wroeten. Dit werd de zogeheten Canadese strooiselstal die als eerste 1 Ster van het Beter Leven Keurmerk kreeg. De vleesvarkens lopen in een ruim hok met een dichte vloer met daarop een dikke laag strooisel. Het strooisel dient als ligbed, speelplek en afleidingsmateriaal. De Wroetstal gaat volgens Jan Broenink, vleesvarkenshouder en mede-oprichter van het concept dan ook verder dan de eisen van 1 Ster.

Sinds begin dit jaar is er een flinke stap gezet door een minimumprijs van 1,50 euro per kilo in te voeren voor de Wroetvarkens die binnen het concept vallen. Die doorwroetprijs kreeg gelijk de vuurdoop. En dat is volgens Jan Broenink geslaagd. “Zulke afspraken kun je alleen maken door als keten samen te werken. We zetten ons vlees nu af bij kleinere en grotere slagers die het product goed aan de man kunnen brengen. Dat lukt alleen als ze weten waar ze over praten. Dus ze zijn ook allemaal een of meer keren bij een Wroetstal op bezoek geweest.”

Door de invoering van de Doorwroetprijs is het ook gelukt om prijsafspraken te maken over de biggen. Er zijn nu een aantal vaste vermeerderaars die de biggen leveren. Het volgende doel is om er ook een fokbedrijf met een eigen foklijn bij te betrekken. “Daardoor kunnen we nog beter gaan sturen op de uniformiteit van de varkens en goed inspelen op de vraag vanuit de markt”, zegt Broenink. “Om dat te bereiken zijn er ieder half jaar gesprekken met de slagers. Het is belangrijk om te weten welke eisen ze stellen aan het vlees, de kwaliteit en de smaak.”

De eisen vanuit de slagers probeert Broenink dan weer te vertalen in het concept.  Zo is er onlangs  een proef uitgevoerd met kruiden. “Die hebben we toegevoegd aan het voer. Een handjevol in het hok gooien werkt niet, dan weet je niet zeker of ieder varken wat krijgt en of ze er wel genoeg van opnemen. We hebben met de kruiden een verschil kunnen bereiken. Dat is met uitgebreide smaakproeven vastgesteld. Nu gaan we in overleg met de slagers bepalen of we ze gaan gebruiken en wat dat voor een effect op de kosten en daarmee de prijs heeft.”

Bekijk hier de beeldreportage over de Wroetstal.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer