Nul+emissie+in+ZERO+vleesvarkensstal
Nieuws
©

Nul emissie in ZERO vleesvarkensstal

Een energie neutrale stal zonder emissies en met hogere dierprestaties. Dat is de ZERO stal, ontwikkeld door Sweco en Agrifirm Exlan.

De ZERO stal zal aan de buitenzijde direct opvallen door het zeshoekige ontwerp met in het midden alle technische installaties. Dit ontwerp met alle installaties in het midden bleek volgens Gerrit Schilstra van Agrifirm Exlan het meest efficiënt.  Het eerste ontwerp is voor een stal met 3.000 vleesvarkens, maar het concept is ook voor andere varkens of dieren toepasbaar. Sweco (voorheen Grontmij) en Agrifirm Exlan hebben bij de ontwikkeling van de stal steun gekregen van netwerkorganisatie Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van EZ.

Doel bij de ontwikkeling van de stal was volgens Schilstra het maximaal terugdringen van de emissies van geur, ammoniak en fijnstof. Daarmee zijn de eventuele risico’s voor de volksgezondheid zo klein als mogelijk. Tegelijk is een optimaal klimaat in de stal nodig om optimale prestaties van de varkens te behalen.

Om een goed stalklimaat te bereiken gaat de mest van de varkens zo snel mogelijk uit de afdeling met een vacuüm mestafvoersysteem. In de centrale ruimte wordt de mest gehygiëniseerd zodat die exportwaardig is.

Bij dit hygiëniseren komt methaan en ammoniak vrij. Die gaan niet naar een luchtwasser maar naar een brandstofcel die de methaan en ammoniak kan omzetten naar elektriciteit en warmte. Ook komt daarbij water vrij. De elektriciteit wordt hergebruikt voor de voerinstallatie en de ventilatie van de stal.

De warmte gaat naar een warmte-koude opslag. Het klimaat in de stal zal heel constant zijn doordat alle binnenkomende lucht wordt geconditioneerd met hulp van die warmte-koudeopslag. Om een te kort aan warmte te voorkomen liggen er op het dak van de stal thermische zonnepanelen. Eindresultaat is een energie neutrale stal.Een aantal technieken in de stal zijn volgens Schilstra afkomstig van andere sectoren maar wel direct toepasbaar. Door alle techniek zal de investering in de stal hoger zijn dan normaal. Schilstra. “Dit verdien je terug door de lage energierekening en de betere resultaten van de vleesvarkens. Daarnaast biedt de ZERO-stal goede opties om mee te draaien in een van de concepten die er zijn en komen in de varkenshouderij. Dan is de investering nog sneller terugverdiend.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer