Ultrafijne soja voor VIDA-big

Eiwit verteert beter als de eiwitbron soja ultrafijn is gemalen. Hierdoor verhoogt VIDA, het nieuwe voedingsconcept van ForFarmers de groei van jonge biggen. Minder onverteerd eiwit minimaliseert de risico’s op problemen door ziekteverwekkers.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe lijn biggenvoeders heeft ForFarmers intensief samengewerkt met Trouw Nutrition. VIDA is mede gebaseerd op onderzoeksresultaten vanuit het Trouw Nutrition Research Center en is het afgelopen half jaar getest op meer dan 40 zeugenbedrijven in Noordwest Europa. Hieruit blijkt dat de nieuwe voeders zorgen voor een veel betere groei, voederconversie en lagere uitval van de biggen.

In totaal zijn 26.000 biggen tijdens de proef gevolgd. De gemiddelde groei van de biggen van spenen tot aan afleveren was 392 gram. Flink boven het gemiddelde volgens Agrovision dat van spenen tot afleveren omgerekend op hooguit 350 gram per dag ligt. Agrovision publiceert echter altijd de biggengroei van geboorte tot afleveren en kwam in 2014 uit op 318 gram per dag.

De voederconversie bedroeg 1,53 kilo VIDA-voer per kilo groei terwijl die bij conventionele biggenvoeders 1,62 is. "Deze daling van de voederconversie levert een bedrijf met 500 zeugen dat 30 biggen per zeug per jaar produceert zo'n 9.000 euro op", becijfert Maarten van Horen, Productmanager varkens bij ForFarmers België. "De nieuwe biggenvoeders zorgen daarnaast voor een flinke daling van de uitval in de biggenopfokperiode. In de proef was dit slechts 1,15 procent, terwijl Agrovision-cijfers over 2014 uitkomen op gemiddeld 2,5 procent."

Het VIDA-voerprogramma is volgens Van Horen geschikt voor biggen vanaf dag één tot en met het afleveren op een kilo of 25. "Een team van specialisten in Nederland, België, Duitsland en Engeland gaat on tour om het voerprogramma af te stemmen op de specifieke behoefte  bij elk zeugenbedrijf."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer