Voersamenstelling identiek, groei verschilt

Ook al is de samenstelling identiek toch is het ene biggenvoer het andere niet. Speciaal op biggen afgestemde voerbewerkingen, kunnen de groei van gespeende biggen verhogen met wel 60 gram per dag. Dat blijkt uit proeven van De Heus met voer uit hun biggenvoerfabriek in Andel.

Met diverse proeven bewijst De Heus de voordelen van het in het leven roepen van doe speciale biggenvoerfabriek. Het verschil van 60 gram groei is behaald door het verschil in het productieproces en extra aandacht voor de kwaliteit van de grondstoffen. Op papier waren de grondstoffen hetzelfde, alleen kwamen de biggenvoeders uit twee verschillende fabrieken.

Overvreten
Een andere praktijkproef toont aan wat er haalbaar is als in het kraamhok goed biggenvoer wordt ingezet. Bij dit varkensbedrijf aten de biggen de eerste twee dagen na spenen prima, maar daarna zakte de voeropname flink in. Twee weken later begonnen de problemen met Streptokokken, waardoor de uitval na spenen opliep naar vier procent.

Om deze problemen na spenen te verhelpen werd al gestart met een andere voeding in de kraamstal. Vanaf een leeftijd van 2 dagen kregen de biggen al een melkvervanger. Op een leeftijd van 14 dagen werd overgeschakeld op voer dat afgestemd is op de behoefte van biggen. Mede door de voerbakjes te verplaatsen naar de kop van de zeug werd de voeropname van circa 400 gram per big voor het spenen behaald.

Doordat de biggen gewend waren aan het voer, verminderden de problemen met het overvreten in de eerste twee dagen na het spenen aanzienlijk. Ook na deze kritische periode bleven de biggen goed doorvreten. De gewenste voeropname van 1250 tot 1750 gram per big tot en met de eerste week na het spenen werd bereikt. De groei van de biggen steeg en de uitval door Streptokokken daalde.

Lees ook het artikel Specialiseren in biggenvoer.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer