Aanpak stalbranden in gang gezet

De komende vijf jaar moet het aantal stalbranden duidelijk verminderen. Om dat te realiseren werken verschillende organisaties uit het veld (Ministerie van EL&I, LTO Nederland, Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding en de Dierenbescherming en Verbond van Verzekeraars) samen aan een plan van aanpak. De organisaties zetten stappen op drie sporen: bewustwording en kennisuitbreiding, onderzoek en monitoring.

Updaten en uitbreiden kennis
De eerste stap is al volop in gang gezet. De media besteedt volop aandacht aan (preventie van) stalbranden. In maart vond een sectorbrede conferentie plaats, waar ook overheden, adviseurs en brandweer kennis en ideeën uitwisselden. In het kader van de MIA/VAMIL-regeling is een extra module brandpreventie toegevoegd. En de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde maakte al afspraken met de NIFV voor het updaten van lesstof rond het optreden bij stalbranden.

Naleven van regelgeving voldoende
In het kader van het ‘Plan van aanpak Stalbranden’ wordt ook onderzocht of de huidige bouwregelgeving voldoet. In 2012 treedt het nieuwe Bouwbesluit in werking, maar zoals het er nu uitziet, worden daar geen specifieke wijzigingen toegepast. Uit de eerste inventarisatie lijkt het goed naleven van de huidige regels namelijk te volstaan, maar latere onderzoeksresultaten kunnen nog leiden tot aanpassingen.

Plan van aanpak op tafel in oktober
Komende maand zit staatssecretaris Bleker met de betrokken organisaties om tafel, om de verschillende stappen en planning concreter in te vullen. In oktober komt Bleker met het definitieve plan van aanpak naar buiten.

Artikelen op Varkens.nl over het onderwerp stalbranden:
- Compartimentering (zie ook vakblad nummer 8);
- Het Dilemma 'Dierenwelzijn versus veiligheid' in het blad 6 (blz. 39);
Rapport stalbranden
- Blog van Werner van Sambeek (redacteur en brandweerman) 


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer