
Voorstel bijdrage Diergezondheidsfonds: tarieven voor varkens omlaag
Varkenshouders zien in 2026 een daling van ongeveer 20 procent in hun bijdrage aan het Diergezondheidsfonds. Dat blijkt uit het voorstel van landbouwminister Femke Wiersma voor de heffingen in 2026.
Voor de varkenssector is dit goed nieuws, omdat de tarieven in 2025 nog verhoogd waren vanwege een tijdelijk saldotekort van circa 1 miljoen euro. Aangezien dat tekort tegen het einde van 2025 is weggewerkt, kunnen de tarieven nu weer omlaag.
Behalve varkenshouders profiteren ook pluimveehouders van een verlaging. Voor hen dalen de tarieven met 45 tot 49 procent. In 2025 is in die sector zowel het tekort als de crisisreserve aangevuld, mede vanwege eerdere uitbraken van vogelgriep, salmonella en mycoplasma. Voor 2026 worden maximaal vijf vogelgriepuitbraken verwacht, waardoor lagere tarieven weer haalbaar zijn.
Besmettelijke dierziekten
Het Diergezondheidsfonds is het centrale financieringsmiddel voor monitoring, crisisparaatheid en bestrijding van besmettelijke dierziekten. De totale ontwerpbegroting voor 2026 komt uit op 38,1 miljoen euro. Daarvan wordt 22,5 miljoen euro ingezet voor monitoring, 7,6 miljoen euro voor crisisparaatheid en 4,9 miljoen euro voor bestrijdingsmaatregelen. De overige 3 miljoen euro is gereserveerd voor algemene kosten, zoals voor de Autoriteit Diergeneesmiddelen.
Van het totaalbedrag wordt 24,9 miljoen euro opgebracht door veehouders via heffingen. Het resterende bedrag – 13,2 miljoen euro – komt van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De heffingsverdeling is vastgelegd in het Convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten 2025–2029.
Rundveehouders betalen meer
Voor rundveehouders pakt het voorstel minder gunstig uit. Zij gaan in 2026 15 procent meer betalen dan het jaar ervoor. De verhoging is bedoeld om een oplopend saldotekort uit voorgaande jaren – mede ontstaan door kosten voor blauwtongdiagnostiek – weg te werken. Afgesproken is dat dit tekort in 2026 en 2027 via de heffingen wordt afgelost. Binnen de rundveesector is bovendien een aangepaste verdeling gemaakt: runderen ouder dan een jaar krijgen een sterkere tariefstijging dan jongvee.
Ook schapen- en geitenhouders zien hun bijdrage iets stijgen, met respectievelijk 5 en 7 procent. In deze sectoren is het saldo in het fonds overigens wel op peil.
De internetconsultatie over het nieuwe heffingsvoorstel is op 28 april gestart. Belanghebbenden kunnen tot en met 26 mei hun reactie geven.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs



