Gerben+Nooyen+zijn+kracht+is+daar+te+zijn+waar+hij+nodig+is
Achtergrond
© John Claessens

Gerben Nooyen zijn kracht is daar te zijn waar hij nodig is

Een uitgesproken mening hebben, maar tegelijkertijd respect tonen voor andere gedachtegangen. Weloverwogen en beeldend sprekend. Drietalig en niet te bang om zijn Brabantse roots door te laten klinken. Joviaal, maar ook in lastige situaties het hoofd koel kunnen houden en zakelijk beslissingen durven nemen. Het zijn zaken die Gerben Nooyen typeren. Hij is thuis in Spanje, maar komt nog vrijwel wekelijks naar Nederland. 'Ik denk dat ik overal kan aarden en mij snel kan aanpassen aan verschillende situaties.'

Op het terrein achter een hekwerk met de kenmerkende blauwe kleur van Nooyen Group in het Belgische Hechtel-Eksel staan orders verzendklaar. Pallets met stalen driekantroosters, pakketten met blauwe frames van vloeren voor vrijloopkraamhokken en Nooyen Orange-roosterelementen. Vanuit een van de gebouwen komt Gerben Nooyen aanzetten. Wijzend en pratend beweegt hij zich over het bedrijfsterrein en steekt de straat over.

In de showroom van het kantoorpand neemt de algemeen directeur plaats op de Varkens-bank. Voordat hij van wal steekt, pakt hij een blikje suikervrije frisdrank uit de koelkast. 'Toen ik ruim 100 kilo woog, heb ik besloten om een gezondere leefstijl aan te houden. Sporten was mijn ding niet', zegt de in het Brabantse Deurne geboren Nooyen.

'Ook met voeding lukt het niet om een goede conditie te krijgen. Dit terwijl we dat bij onze zeugen op die manier wel klaarspelen. Een kraamzeug op een loopband was daarom met een grote knipoog onze publiekstrekker tijdens EuroTier 2018.'

In Spanje ontwaakte de liefde, ook voor de varkens en het verkopen van vlees

Gerben Nooyen, algemeen directeur Nooyen Group

In beweging komen

De keuze voor een gezondere leefstijl heeft Nooyen zo'n drie jaar geleden flink in beweging gekregen. De knop omzetten leverde hem een ontembare passie voor de triatlon op. Gedisciplineerd zwemt, hardloopt of fietst hij nu vijf dagen per week. Door een trainer in te schakelen, heeft hij de borstcrawltechniek onder de knie gekregen. 'Schoolslag schiet niet op. De kilo's zijn eraf gevlogen en nu zit ik op een gezond gewicht. Dat wil ik zo houden.'

Nooyen Group is actief in drie takken van sport: vloeren en stalinrichting, varkenshouderij en akkerbouw in met name Spanje en industriële constructies en architectonische toepassingen van staalproducten. Al 24 jaar vliegt Nooyen vrijwel wekelijks op en neer tussen Spanje en Nederland/België. Voor zaken reist hij de hele wereld over. Met zijn Spaanse vrouw en twee kinderen woont hij in Barcelona.

'Tot nu toe was Eindhoven vijf dagen per week mijn thuisbasis, om aanwezig te kunnen zijn op de locaties in Deurne en Hechtel-Eksel', licht hij toe. 'Maar dit verandert, omdat ik ga focussen op onze activiteiten in Spanje. De organisatiestructuur is aangepast en drie gedreven mensen nemen mijn taken over. Zo krijgen de activiteiten in Nederland en België én in Spanje meer aandacht, net zoals mijn gezin.'

Techniek en commercie

Nooyen is opgegroeid tussen de varkens en ondernemende familieleden. Met varkens had hij overigens niet veel, zijn interesses lagen meer op het vlak van techniek en commercie. Hij studeerde Techniek aan PXL Hogeschool in het Belgische Hasselt en startte samen met een compagnon een IT-bedrijf in de automotive.

Vijf jaar later werd dat verkocht en kwam hij als calculator en technisch tekenaar binnen bij het internationaal opererende familiebedrijf. 'Met de wereldwijde afzet van onze producten verbreedde ik mijn blikveld en interesses. In Spanje ontwaakte de liefde, ook voor varkens en alles wat komt kijken bij het produceren en verkopen van varkensvlees.'

Hij raapte zijn spullen bijeen en vertrok in 2004 naar het Iberische land om bij de Spaanse varkensactiviteiten van Nooyen Group aan te pakken wat voor handen kwam. 'Ik kan alles en maak mij niet druk over de werkzaamheden die ik zou moeten oppakken. Als het nodig is, bak ik hamburgers.'

Als directeur business development Nooyen Spain ging hij voor de slachterij onder meer aan de slag met het in de markt zetten van vleesproducten. Vijf dagen per week verbleef hij daarvoor in Avila, een plaats bijna 100 kilometer ten noordwesten van Madrid. In het weekend vertoefde hij in Barcelona.

Ruim vier jaar later werd hij algemeen directeur van Nooyen Group. 'Geen enkele neef of nicht koos ervoor om actief te worden binnen het familiebedrijf.'

Snelle leerling

Leren en gebruiken van boerenverstand doe je volgens Nooyen snel als iets veel geld kost. Dat was het geval bij het verkopen van vers vlees in de eerste eigen winkel in Spanje. 'Business-to-business is een totaal andere tak van sport dan business-to-consumer. Op een volle vleeswinkel die niet verkoopt, loop je snel leeg', bekent de algemeen directeur.

'Spaanse consumenten willen graag een sociaal praatje met de slager maken in een sfeerrijke, warme omgeving. Toen we in onze koude, steriel ogende winkel gingen stunten met vleesprijzen stapten de Spanjaarden massaal wel even over die belevingsdrempel heen', besluit Nooyen.

Gerben Nooyen (44) krijgt het bankje doorgeschoven van Maarten Rooijakkers (Varkens 04). Nooyen is algemeen directeur van Nooyen Group. De staalactiviteiten hebben hun oorsprong in het Brabantse Deurne. Op meerdere continenten heeft het bedrijf vestigingen. Hij woont in Barcelona en runt in Spanje een integratie met een gesloten varkensbedrijf met Iberico-zeugen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer