Adema+stuurt+voorstel+totaalverbod+veeprikkers+naar+Kamer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Adema stuurt voorstel totaalverbod veeprikkers naar Kamer

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een totaalverbod op het gebruik van stroomstootapparatuur voor de veehandel. Hij legt een voorstel voor dat verbod voor aan de Tweede en Eerste Kamer. Het streven is dat het verbod 1 juli 2025 ingaat.

Dat schrijft Adema in een Kamerbrief. Het gebruik van stroomstootapparatuur voor de veehandel staat al lange tijd ter discussie. In de praktijk worden verschillende soorten veedrijvers gebruikt met verschillende wattageniveaus. Er was onder andere nog discussie over het gebruik van laagvoltagedrijvers. De minister is van oordeel dat veedrijvers in alle gevallen pijn en stress veroorzaken bij dieren.

De afgelopen maanden zijn er gesprekken geweest met onder andere verschillende sectorpartijen en werd een internetconsultatie gehouden. Het concept van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) waarin het totaalverbod op het gebruik van stroomstootapparatuur was geregeld, was onderwerp van gesprek. Op de internetconsultatie kwamen 55 openbare en 13 anonieme reacties binnen. Vanuit de sectororganisaties reageerden onder andere Samenwerkende Veetransporteurs, exploitanten van verzamelcentra, transporteurs, veehouders en ngo's.


Onder de ngo's was ook Varkens in Nood, die nieuw onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van veeprikkers. De uitkomst van dat onderzoek is reden voor de organisatie om Adema in een brandbrief te vragen om het aangekondigde verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur onmiddellijk in te laten gaan. In zijn brief schrijft de minister dat het concept van de AMvB is besproken met de sector en dat hij dit zo snel mogelijk wil voorleggen aan de Tweede en Eerste Kamer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer