%27Voorkom+buikpijn+en+pak+het+varken+bij+de+staart%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Voorkom buikpijn en pak het varken bij de staart'

Voorkom buikpijn bij zowel uzelf als de varkens en pak dat varken bij de staart. Maar op de meeste bedrijven is de staart nog niet lang genoeg om vast te pakken. Het zou goed zijn om daar dan toch maar eens een begin mee te maken. Dat voorkomt buikpijn bij uzelf als u te lang wacht met proefdraaien en straks van de ene op de andere dag moet overschakelen en dan geheid problemen krijgt met aangebeten staarten en varkens die dan niet meer geslacht mogen worden.

In alle webinars die de Coalitie Vitale Varkenshouderij onlangs heeft gehouden, is steeds opnieuw gezegd: begin met experimenteren, want het is een hele klus om varkens met een krulstaart te houden.

Buikpijn voorkomen bij de varkens is essentieel, voordat u begint met experimenteren. Die buikpijn kunnen de varkens op allerlei manieren krijgen. Ten eerste via drinkwater dat niet schoon is. Durft u het water uit de laatste nippel van de afdeling niet zelf te drinken? Is het dan wel goed genoeg voor de varkens?

Hoe staat het met het voer? Onderzoek in Zweden laat zien dat het voer niet zomaar goed genoeg is voor de varkens met een hoge aanleg voor groei. Het kan ontbreken aan aminozuren en vitaminen. Vraag uw voerleverancier maar eens hoe hij ervoor gaat zorgen dat het voer wel goed past bij de varkens die u in uw stal heeft.

Een goede gezondheid van de varkens is uiteraard ook van belang om te voorkomen dat ze buikpijn krijgen. Hebben ze last van PIA, zorgt PRRS voor een zwakke afweer waardoor PIA en andere ziektekiemen hun kans grijpen? Ga dan met de dierenarts om tafel en maak een plan van aanpak. Natuurlijk kan dat geld kosten, maar gezonde varkens betalen het ook terug met betere prestaties.

Ook de inrichting van de hokken is van belang. Lopen de biggen nog op een volledig rooster, dan raken ze gestrest en hebben ze eerder last van een net niet optimaal klimaat. Ook dat zorgt voor buikpijn en naast staartbijten voor slechtere prestaties. Hebben de varkens voldoende vreetplekken of moeten ze twintig uur lang wachten voor ze een keer aan de beurt komen?

Als dat allemaal in orde is, is er ook nog aandacht nodig voor hokverrijking. Tja, het houden van varkens met een krulstaat kost meer tijd. Met één keer per dag controleren komt u er niet meer. Mogelijk kan de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie helpen bij de controle, maar voorlopig is het de taak van uzelf en de medewerkers.

Het zal niet lukken om 100 procent te voorkomen dat er aan de krulstaart wordt gebeten. Het zou goed zijn als er onze nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de term Voedselzekerheid eer aandoet en een optie schept om varkens met een aangebeten staart via een apart circuit beschikbaar te houden voor het leveren van lekker varkensvlees.

John Lamers
Redacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer