Adema+roept+op+om+aangifte+doen+bij+stalinsluiping+of+%2Dbezetting
Nieuws
© John Claessens

Adema roept op om aangifte doen bij stalinsluiping of -bezetting

Veehouders die te maken krijgen met stalinsluiping of -bezetting, kunnen hiervan aangifte doen. In het politiesysteem wordt dat dan geregistreerd als huisvredebreuk of inbraak. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit roept gedupeerde veehouders op hier gebruik van te maken.

VVD-Kamerleden Thom van Campen en Ingrid Michon-Derkzen dienden in september 2023 een motie in om het binnendringen van stallen aan te merken als huisvredebreuk, dan wel inbraak. Die motie werd aangenomen door de Tweede Kamer.

In vervolg daarop zijn gesprekken gevoerd met LTO Nederland en het Openbaar Ministerie. De impact van insluiping of bezetting noemt de minister voor de betrokken veehouders groot. Een bedreiging in de persoonlijke sfeer omdat het bedrijf en het woonhuis zich doorgaans op hetzelfde erf bevinden.

Huis-, lokaal- of erfvredebreuk

Het handelingskader van de politie wordt nu verruimd met een paragraaf die het voor slachtoffers van stalinsluiping of -bezetting mogelijk maakt om aangifte te doen van huis-, lokaal- of erfvredebreuk. Het bepaalt het Openbaar Ministerie of vervolging is aangewezen en zo ja, welke feiten ten laste worden gelegd. Daarna oordeelt de rechter over de strafmaat.

'Ik wil alle slachtoffers nadrukkelijk oproepen om altijd aangifte te doen en een oproep doen aan de daders te stoppen en ervan bewust te worden dat de impact op de boeren en hun gezinnen groot is', schrijft Adema. De minister hoopt hierdoor ook beter in beeld te krijgen in welke mate veehouders hiermee te maken hebben.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer