China+stelt+onderzoek+in+naar+dumping+varkensvlees+uit+Europa
Nieuws
© Varkens Archief

China stelt onderzoek in naar dumping varkensvlees uit Europa

China is gestart met een 'antidumpingonderzoek' naar varkensvleesimporten uit de Europese Unie. De Europese Commissie geeft op haar beurt aan streng in de gaten te houden of het onderzoek wel via de regels van de Wereldhandelsorganisatie verloopt.

Het Chinese Ministerie van Handel verklaart dat in het onderzoek wordt gekeken naar onder meer vers, gekoeld en bevroren varkensvleesproducten. Voor producenten van de exporterende landen kan ingrijpen door China miljarden euro's kosten. Maar de Europese Commissie zegt zich 'geen enkele zorgen' te maken.

Beijng en Brussel hebben de laatste tijd meer conflicten over de onderlinge handel. De aanleiding van het onderzoek zijn de importheffingen die de Europese Unie wil invoeren op Chinese elektrische auto's. Volgens de EU zorgen overheidssubsidies ervoor dat Chinese fabrikanten de Europese concurrenten in de weg zitten.

Het conflict tussen China en de EU gaat over subsidies. De EU subsidieert de varkenshouderij strikt volgens de WTO-verplichtingen. De subsidies voor Chinese elektrische auto's zijn volgens de commissiewoordvoerder heel anders.

Gevolgen voor Nederland

Voor Nederland heeft een stop van de Chinese import van varkensvlees ook grote gevolgen, zegt voorzitter Laurens Hoedemaker van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en de Europese koepelorganisatie van vleesproducenten en -handel. 'De delen die we in Nederland niet lekker vinden, zoals oren, snuiten en poten, gaan naar China. Als die daar niet meer terechtkunnen, moeten we ze in het uiterste geval verbranden. Dat is natuurlijk niet duurzaam.'

Daarnaast lopen boeren en vleesverwerkers het risico op minder inkomsten. De Nederlandse varkensexport levert jaarlijks ongeveer 700 miljoen euro op. 'De Europese Commissie moet ontzettend hard aan de bak', besluit Hoedemaker.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer