T%C3%B6nnies+wil+iets+zwaardere+varkens+met+meer+vlees
Nieuws
© Varkens Archief

Tönnies wil iets zwaardere varkens met meer vlees

Er kunnen vanaf 1 juni iets zwaardere varkens naar Tönnies toe, maar het vleespercentage moet wel omhoog. De grootste Duitse slachter past de 'Maske' van het uitbetalingssysteem aan.

Bij Tönnies worden de geslachte varkens geclassificeerd met het AutoFom-systeem waarbij op basis van meerdere meetpunten niet alleen het vleespercentage, maar ook de gewichten van de verschillende onderdelen van het karkas worden bepaald. Op basis daarvan krijgt ieder vleesvarken een aantal indexpunten en daarop wordt dan uitbetaald.

De basisprijs ligt nu op 60 procent vleespercentage. Dat was eerder 59 procent. Van 60 tot 62 procent vlees komt er 1 eurocent toeslag per procent bij, maar dan moet de ham wel 19 kilo wegen. Dat was voorheen 18 kilo.

Boven de 62 procent is er geen extra toeslag. Onder de 60 procent gaat er 1 cent per kilo af. Onder de 59 procent is dat 3 cent per kilo en onder de 57 procent is de aftrek 4 cent per kilo.

Ideale slachtgewicht

Het ideale slachtgewicht ligt nu tussen de 86 en 107 kilo. De bovengrens was voorheen 105 kilo. Te zware varkens krijgen een korting van 3 cent per kilo. Te lichte varkens verliezen 4 cent per kilo.

Volgens het bericht op TopAgrar wijzigt Tönnies de voorwaarden omdat het vleespercentage van de varkens de afgelopen jaren is gestegen. Voor de hogere bovengrens van het gewicht is volgens de slachterij gekozen om de varkenshouders tegemoet te komen voor de gestegen biggenprijzen. Het afleveren van zwaardere varkens is voor de varkenshouders gunstiger bij de hoge biggenprijzen en naar verhouding gunstige voerprijzen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer