Pigarné brengt restbiggen tot waarde
Niet alle biggen zijn geschikt om op te groeien tot een vleesvarken. Deze restbiggen brengt het gespecialiseerde bedrijf Pigarné | Young Pork Meat in het Gelderse Lichtenvoorde tot waarde. 'We leveren hiermee goede en veilige vleesproducten en voorkomen verspilling van eiwitten', zegt directeur Frank Campmans.
Tot voor kort opereerde het bedrijf in Lichtenvoorde onder de naam Agri4+. De afgelopen jaren is het bedrijf steeds meer gericht op het slachten van biggen die niet geschikt zijn om op te groeien tot vleesvarken. Daartoe is de productielijn vernieuwd en geoptimaliseerd om deze activiteit nog efficiënter te kunnen uitvoeren. De naam Pigarné | Young Pork Meat sluit daarom beter aan bij de activiteiten van het bedrijf en de expertise die het heeft in dit specifieke segment.
Volgens Campmans zweren consumenten op verschillende plekken in de wereld bij biggenvlees. 'Het malse vlees smelt letterlijk in de mond. Bij Pigarné kennen we ons vak, produceren we kwalitatief biggenvlees volgens de strenge richtlijnen en worden we wereldwijd erkend door onze afnemers. Nederland staat internationaal bekend om de kwalitatieve biggen die ze leveren. De kwaliteitskoppels worden geëxporteerd, maar er zijn ook slachtwaardige biggen die niet geschikt zijn om verder door te groeien tot vleesvarken. Dat is nu net waar Pigarné de meerwaarde levert. Als specialisten in het verwerken van biggenvlees hebben we een missie: bewust, verantwoord, transparant en eerlijk ondernemen, oftewel goed biggenvlees met een eerlijke afkomst. Hiermee voorkomen we verspilling van dierlijke eiwitten.'
Pigarné zal er alles aan doen om het hele traject van veehouder tot aan de slacht zo ethisch mogelijk te laten verlopen, waaronder een zo kort en snel mogelijk transport naar de slachterij. Verder wordt bijvoorbeeld de snelheid van de slachtlijn aangepast, zodat de vakmensen elk dier correct kunnen slachten en verwerken.
Specifieke afzetmarkt
Het merendeel van het biggenvlees dat Pigarné produceert, wordt geëxporteerd. Deze producten, variërend van complete karkassen tot specifieke onderdelen en verwerkte varkensvleesproducten, vinden hun weg naar belangrijke afzetmarkten in Zuid-Europa en Azië. Door de afzet naar deze specifieke gebieden en markten zorgt het bedrijf voor een optimale verwaarding van de biggen. Het slachten van deze biggen gebeurt in Nederland in plaats van in het buitenland en de export als karkas of onderdelen verkleint de CO2-voetafdruk.
Naast deze specialisatie in biggen blijft het bedrijf zorgen voor huisslachtingen van runderen en varkens.