Nieuw%3A+dierlijk+eiwit+in+premium+biggenvoer
Partner De Heus

Nieuw: dierlijk eiwit in premium biggenvoer

In de speciale biggenvoerfabriek van De Heus in het Brabantse Andel wordt sinds kort dierlijk eiwit verwerkt in een van de voerreeksen van het premium biggenvoer. Dierlijke eiwitten zijn waardevolle eiwitten, omdat ze naadloos aansluiten bij de natuurlijke behoefte van de biggen. Bovendien is het gebruik ervan duurzaam, omdat het gaat om een bijproduct uit de slachterij.

Wat is dierlijk eiwit?

Dierlijk eiwit is een bijproduct van slachterijen waar dieren voor menselijke consumptie worden geslacht. Voor ons biggenvoer worden alleen pluimveeproducten gebruikt. Deze worden gemalen, gepasteuriseerd, gesteriliseerd en verwerkt tot poeder (diermeel). Het is een waardevolle circulaire reststroom die ook wel Processed Animal Protein (PAP), oftewel verwerkt dierlijk eiwit, wordt genoemd.

Dierlijke eiwitten zijn hoogwaardige eiwitten en het diermeel waar het in zit bevat ook goed opneembaar calcium en fosfor. Bovendien zitten er relatief veel B-vitamines in, zoals choline, biotine, vitamine B12, carnitine en vitamines A en D. Dierlijke eiwitbronnen bevatten, in tegenstelling tot plantaardige grondstoffen, over het algemeen geen koolhydraten, zoals zetmeel, suikers en celstof.

Dierlijk eiwit leidt tot minder oornecrose en CO2-uitstoot

In een proef die De Heus onlangs heeft gedaan bij biggen die met dierlijk eiwit zijn gevoerd, is vastgesteld dat dit oornecrose tot wel 80 procent kan verminderen tot dertig dagen na het spenen (zie grafiek). Behalve dat dierlijk eiwit een goede grondstof is om in de behoefte van jonge biggen te voldoen, is het ook een mooie circulaire grondstof die de CO2-footprint verlaagt.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »