%27Hoe+kom+ik+aan+goede+biggen%2C+ook+al+zijn+er+genoeg%3F%27
Blog
© FarmAdvies

'Hoe kom ik aan goede biggen, ook al zijn er genoeg?'

Mijn fokker verkoopt zijn biggen plotseling op de Spaanse afzetmarkt. Mijn vermeerderaar gaat meedoen aan de stoppersregeling en kan mij nog maar vier maanden van biggen voorzien. Mijn biggenleverancier stapt over naar een andere afnemer en over drie weken krijg ik de laatste biggen. Of ik ben zelf niet tevreden over de leverancier van de biggen. Wat is dan het alternatief? Durf ik te veranderen?

Een steeds grotere groep vleesvarkenshouders ervaart problemen met of angst over de biggenaanvoer. Sommige klanten laten hun stal al dan niet noodgedwongen een ronde leeg staan. Ze kunnen niet aan biggen komen of de kwaliteit is niet wat ze wensen.

Eigenlijk is het raar,als je naar de cijfers kijkt. Nederland exporteert jaarlijks ruim 5,7 miljoen biggen. Dit betekent globaal dat een op de vier biggen – 24 procent – van Nederlandse vermeerderaars naar het buitenland wordt afgezet. Die dieren gaan vooral naar Duitsland en Spanje. Dus er zijn toch genoeg biggen voor vleesvarkenshouders in Nederland, zou je denken. Waarom gaan er dan toch grote aantallen naar het buitenland?

Het is een feit dat Spanje op dit moment voor veel zeugenhouders een fijne afzetmarkt is. Met grote nadruk op tot nu toe. Maar waarom naar Spanje? De beerbiggen hoeven niet te worden gecastreerd, het aflevergewicht van de biggen mag lager zijn en het aantal entingen is niet per se anders. Bovendien wordt bij een afnamecontract voor biggen naar Spanje een jaar toegezegd. Dit geeft rust in de afzetplanning. Natuurlijk is de prijs voor deze categorie exportbiggen tot nu toe vaak goed.

Dit is een behoorlijke lijst voordelen waardoor veel zeugenhouders genegen zijn om de Spaanse afzetmarkt te bedienen. In 2023 is maar liefst 17 procent meer biggen daarnaartoe gegaan dan in 2022. Mijn gevoel zegt dat dit exportcijfer voor Nederlandse biggen in 2024 verder zal stijgen.

De conclusie is dat er in Nederland genoeg biggen zijn voor Nederlandse vleesvarkenshouders. Er is dus geen biggentekort. Toch ervaren steeds meer vleesvarkenshouders aanvoerproblemen. Ik geloof niet dat het alleen een prijskwestie is en de hierboven benoemde voordelen van de Spaanse afzetmarkt.

Andere minder zichtbare argumenten spelen volgens mij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld het imago. Het gaat ook over welke imago je vleesvarkensbedrijf en je als ondernemer hebt wat betreft de aanvoer van biggen. Hoe ga met je biggen leverancier(s) om? Wat straalt je bedrijf uit? De varkenshouderij is een steeds kleinere sector wat betreft aantal ondernemers. Veel mensen kennen elkaar dus. Een goed en betrouwbaar bedrijfs- en ondernemersimago is dus cruciaal.

Ook je eigen netwerk als vleesvarkenshouder heeft volgens mij grote invloed. Wie ken je in de sector op het moment dat je biggen nodig hebt? Een goed en betrouwbaar netwerk opbouwen en onderhouden is essentieel. Zo'n netwerk hoeft in mijn ogen niet per se groot te zijn.

Nogmaals, het blijft raar dat steeds meer vleesvarkenshouders problemen ervaren met hun biggenaanvoer. Blijf nadenken over wat je kunt doen en wat je hebt te bieden als vleesvarkensbedrijf. Een goede evenwichtige samenwerking tussen Nederlandse zeugen- en vleesvarkenshouders is mijn ogen waardevol en biedt meerwaarde. Er zijn voldoende argumenten te noemen om hier invulling aan te geven. Op die manier kunnen vleesvarkensstallen in Nederland gevuld blijven.

Erik van der Hijden
Eigenaar FarmAdvies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer