Duitse+varkensslachterijen+discussi%C3%ABren+over+vaste+prijsmodellen
Nieuws
© Henk Riswick

Duitse varkensslachterijen discussiëren over vaste prijsmodellen

De Duitse slachterijen Tönnies en Westfleisch hebben behoefte aan meer rust en stabiliteit in de notering en daaraan gekoppeld de aanvoer van varkens. Ze zien daarin verschillende voordelen.

Dat bleek vorige week tijdens de paneldiscussie op de algemene vergadering van de Duitse belangenorganisatie voor varkenshouders ISN in Osnabrück. Daarbij waren ruim 350 overwegend varkenshouders aanwezig.

'Prijsaanpassingen van dertig tot veertig keer per jaar hebben voor niemand nut', zei eigenaar Clemens Tönnies van het Duitse vleesconcern. Hij sprak zich uit voor een prijsmodel dat twee tot drie maanden of zelfs langer vaststaat. Dat geeft zekerheid en borgt continuïteit, stelt de topman van Duitslands grootste slachterij. Michael Schulze Kalthoff, bestuurslid van vleesbedrijf Westfleisch in Münster, is het hiermee eens, meldt TopAgrar.

Biggenprijs

Voor Tönnies hoort bij een vast prijsmodel ook een gezonde biggenprijs. 'De markt moet gelijkmatiger worden gemaakt. Niemand mag een goed jaar hebben ten koste van een ander', vindt hij. De eerste suggesties voor een mogelijk ontwerp van dit model zouden kunnen zijn: een jaarlijkse prijs of een prijs van twee tot drie maanden.

Marktdeskundigen in de varkenshandel zijn kritisch over prijsafspraken op de lange termijn. Zij vrezen dat een te laag vastgestelde prijs te lang aanhoudt en een mogelijke opwaartse prijsmarge blokkeert met mogelijk omzetverlies voor varkenshouders tot gevolg.

4xD of 5xD

Een ander onderwerp waarop de bazen van de slachthuizen commentaar gaven, was de Duitse vleesoorsprong. Concreet ging het om vraag of de herkomst van vlees 4xD of 5xD moet zijn. Het gaat om dieren waarvan de gehele productieketen vanaf de geboorte van het dier tot en met de slacht en verwerking in Duitsland heeft plaatsgevonden. Tönnies noemt '5xD onze levensverzekering'. Dit betekent dat de biggen ook van Duitse origine zijn.

Duitse producenten kunnen zichzelf daarmee beschermen, zegt Tönnies. Ook als andere landen hen verleiden met lage importprijzen. Schulze Kalthoff noemt de marketing van vlees met het 5xD-label een firewall om de binnenlandse industrie te beschermen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer