T%C3%B6nnies+vraagt+in+brandbrief+aan+supermarkten+om+hogere+prijzen
Nieuws
© Tönnies

Tönnies vraagt in brandbrief aan supermarkten om hogere prijzen

Het Duitse slachterijconcern Tönnies heeft een brandbrief gestuurd aan de Duitse supermarktketens. Daarin vraagt het bedrijf om een minimale prijsverhoging van 35 eurocent per kilo voor pluimvee-, rundvee- en varkensproducten. De fors gestegen prijzen en problemen met arbeidsbezetting door de oorlog in Oekraïne noodzaken hiertoe.

Tönnies had al eerder bij de supermarktketens aangekondigd dat een prijsverhoging noodzakelijk zou zijn. Nu is dat volgens de brief die op 10 maart naar de supermarktketens is verstuurd onontkoombaar geworden.

Voor wat betreft pluimveevlees ligt de aanvoer van kipfilet vanuit Oekraïne compleet stil. Daardoor komt het slachterijconcern wekelijks 3.000 ton kipfilet tekort. Daarnaast hebben pluimveehouders last van het wegvallen van Oekraïne als grondstofproducent waardoor er flinke tekorten ontstaan. Dat kan volgens Tönnies leiden tot het wegvallen van productie in eigen land.

Recordprijs bij rundvlees

De rundvleesmarkt was al overspannen. De prijzen zijn hoog en deze week met 10 cent gestegen naar een recordprijs van 4,50 euro per kilo. Daar komt volgende week nog eens 10 cent bij, stelt Tönnies. Er zijn eenvoudigweg niet voldoende slachtrunderen te krijgen. Tegen Pasen zou het aanbod helemaal kunnen opdrogen. Het aanbod is alleen in de benen te houden met een flinke financiële inspanning.

De prijzen voor vleesvarkens zijn gestegen van 1,20 euro op 10 februari naar 1,75 euro op 9 maart. De inkoopprijzen voor schouders, rollade en hammen zijn in 2,5 week met meer dan 1 euro gestegen.

Personeelstekort

Voor de hogere kosten zijn volgens Tönnies naast de krapte in veevoergrondstoffen en kipfilet nog meer oorzaken. Het aanbod van personeel in de slachterijen vanuit Oekraïne is weggevallen en dat geldt ook voor het transport. Daarnaast stijgen de prijzen van stroom en gas flink, net als de prijzen van frituurolie en vet, maar ook mosterd en paneermeel en verpakkingen die in Oekraïne werden bewerkt.

Niet alleen Tönnies verwacht van de supermarktketens hogere prijzen voor de vleesproducten, maar ook Westfleisch en Vion hebben de retailers laten weten dat er prijstoeslagen nodig zijn. Westfleisch brengt een crisistoeslag van 6,9 cent in rekening en Vion 5,2 cent.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer