%27Serie+%27Food+for+Thought%27+echte+aanrader%27
Blog
© The Schippers Group

'Serie 'Food for Thought' echte aanrader'

Afgelopen weken heb ik de VPRO-serie 'Food for Thought' bekeken. Dit heeft mij weer een enorme verheldering gegeven op de vraag: waar komt ons voedsel vandaan? Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terechtkomt. Ondanks dat we in Nederland al zoveel goed en lekker voedsel maken, komt er ook heel veel vanuit andere werelddelen.

In de serie komt ook China aanbod. Hoe gaat dat land de 1,4 miljard inwoners van voedsel voorzien? Ongekend hoe snel China zich ontwikkelt door landbouwkundig onderzoek en ontwikkeling, zoals kunstmatige intelligentie, maar ook zaadveredeling om tot gewassen te komen die beter bestand zijn tegen droogte, zout en plagen. Pakketjes worden bij de consument afgeleverd door robotauto's en in de kassen gebruiken ze plukrobots en landbouwdrones tot volautomatische kranen in de indrukwekkende havens.

Echter; voedselzekerheid is een van de grootste uitdagingen waar de wereldbevolking momenteel mee te maken heeft. Met een groeiende wereldbevolking en toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen, is het waarborgen van voldoende voedsel een complexe opgave. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zal de wereldbevolking tegen 2050 ongeveer 9,7 miljard mensen tellen. Dit betekent dat er een enorme toename zal zijn in de vraag naar voedsel. Om aan deze vraag te voldoen, zal de voedselproductie met ongeveer 70 procent moeten stijgen ten opzichte van het huidige niveau.

Een van de sectoren die een belangrijke rol speelt in het voorzien van de wereldbevolking van voedsel, is de varkenssector. Varkensvlees is wereldwijd een veel geconsumeerde vleessoort en de vraag ernaar blijft groeien. De USDA verwacht dat de wereldwijde varkensvleesconsumptie in 2030 stijgt naar 131 miljoen ton, dit is een stijging van 7,2 procent ten opzichte van 2023.

In de recente blog op Varkens van Jan Merks las ik dat er veel gebeurt wat betreft de ontwikkeling van de Chinese varkenshouderij. Daarbij viel het mij op dat de biosecuritymaatregelen inmiddels de biosecurityregels in het westen hebben ingehaald. Om een varkensbedrijf te bezoeken, hanteren ze een interne quarantaine van twee tot drie dagen. De strikte eisen die Jan noemt, kunnen we ons in het westen nog niet voorstellen.

Er zijn Nederlandse ondernemers die al jaren vooroplopen met biosecurity. Ze hebben hun bedrijven hermetisch afgesloten, gebruiken douches voorzien van een magneetsluiting en werken met virusfilters. Maar er zijn ook nog bedrijven waar je zo de stal in kunt lopen zonder enige hygiënemaatregelen.

De interne biosecurity is daarbij zeker net zo belangrijk. Diergroepen van elkaar scheiden door kleuren en strikte hygiëne tussen deze groepen is praktisch zeer goed mogelijk. Om dit als ondernemer te managen, is digitalisering noodzakelijk. Online monitoren van groei, wateropname, voeropname en ongedierte wordt steeds belangrijker.

De komende jaren zal er nog veel veranderen in de wereld wat betreft het voedselvraagstuk. De kernwaarde zal altijd zijn dat dit op een gezonde en efficiënte manier gebeurt. De basis om dit te bereiken binnen de varkenshouderij, is vlees produceren met een gezonde varkensstapel. De uitdagingen liggen voornamelijk in de varkensstapel gezond houden en ziektes buiten de deur houden! Ik raad iedereen aan de serie 'Food for Thought' te bekijken en dan geeft dit jullie ook zeker 'voedsel tot nadenken'!

Mart Klijn
Manager HyCare-varkensbedrijven Europa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer