%27Confetti+opruimen+na+carnaval%27
Blog
© The Schippers Group

'Confetti opruimen na carnaval'

Afgelopen week hebben veel mensen weer genoten van het kleurrijke en feestelijke evenement carnaval. Gelukkig waren er dit jaar geen beperkingen met betrekking tot corona en kon iedereen zichzelf 'vrij' bewegen. Zelf heb ik ook weer een paar dagen samen met mijn gezin en vrienden kunnen genieten van het feestgedruis. Heerlijk om te zien hoe iedereen even alle zorgen achter zich laat en geniet van de dag.

Als wij 's avonds thuiskomen van het carnavalsfeest of van de carnavalsoptocht, dan doen we alle deuren van de hal dicht. Daar laten we onze schoenen en verkleedkleren achter om de confetti tot die ene ruimte te beperken. Of dat iedere dag lukte, lag onder andere aan het soort confetti (grof of fijn).

Hierbij moet ik dan ook vaak denken aan hoe we proberen om infecties te voorkomen of te beheersen. We proberen zo hygiënisch mogelijk te werken en hanteren quarantaine of hand- en schoeiseldesinfectie. Bij virale infecties zijn er meerdere factoren van belang: het besmettingsgetal (hoeveel gezonde varkens één geïnfecteerd individu gemiddeld besmet) en het sterfterisico als je inderdaad met het virus besmet raakt. We kunnen de virussen niet zien en, ondanks al onze technologie, blijven ze onder onze neus ontstaan. Doordat we de ziektekiemen niet kunnen zien, blijft het lastig om mensen bewust te maken hoe ze kiemen verspreiden.

Tijdens carnaval zien we vaak dat mensen de hygiënestandaarden die we gewend zijn, even niet handhaven. Handen worden veel minder gewassen en we eten vaak met onze handen in plaats van bestek. Dit gebeurt dan in een minder hygiënische omgeving dan we gewend zijn. De kans dat we hierdoor bepaalde kiemen oplopen, is natuurlijk erg groot. Daarbij is onze weerstand in de winter vaak lager. De slijmvliezen functioneren door de kou vaak minder goed. Bovendien wordt er vaak minder gezond gegeten tijdens carnaval, doordat we eerder grijpen naar de vette hap zoals frites en pizza.

De cijfers met betrekking tot het ziekteverzuim zeggen eigenlijk genoeg. 15 procent van de carnavalsvierders meldt zich na carnaval ziek op zijn werk. Dit komt neer op 1,8 miljoen ziektedagen en de kosten zijn rond de 500 miljoen euro.

In de varkenshouderij zien we dit beeld ook vaak terugkomen. We hebben het even druk of de personeelsbezetting is net niet op orde. We gaan dan vaak bepaalde basishygiënemaatregelen niet meer goed uitvoeren. Door de drukte en tijdgebrek gaan we bepaalde hygiënemaatregelen zoals de centrale gang schoonmaken of een afdeling minder goed schoonmaken dan we gewend zijn. Op dat moment winnen we tijd en zijn we sneller klaar. Maar dit zal op lange termijn leiden tot meer werk, doordat varkens minder presteren en meer ziek zullen zijn.

Inmiddels ben ik zelf ook weer helemaal uitgerust van het carnavalsfeest. Tijdens de carnaval heb ik mijn persoonlijke hygiëne redelijk kunnen handhaven en ben ik niet ziek geworden. Hopelijk zijn jullie ook allemaal nog gezond en fit en hebben jullie niet te veel 'confetti' verspreid, zodat jullie zelf, maar ook de varkens gezond zijn gebleven.

Mart Klijn
Manager HyCare varkensbedrijven Europa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer