Vion+speelt+in+op+afzetkansen+in+Californi%C3%AB
Nieuws
© Big Dutchman

Vion speelt in op afzetkansen in Californië

Aangescherpte welzijnseisen aan vooral de zeugenhouderij in de Amerikaanse staat Californië zijn voor vleesverwerker Vion de reden om een nieuw deelconcept te ontwikkelen. Binnen Good Farming Balance komt World erbij. Geschikte kandidaten om hieraan deel te nemen, zijn vooral Nederlandse zeugenhouders die zeugen in groepshuisvesting zonder boxen houden en vrijloopkraamhokken hebben.

Vanaf dit jaar geldt in Californië de nieuwe dierenwelzijnswet Proposition 12. Hierin worden strengere eisen gesteld aan de leef- en bewegingsruimte voor varkens en vooral de 'kooivrije' huisvesting van zeugen. Een van de eisen is 7,3 vierkante meter leefoppervlakte per zeug met biggen in een kraamruimte.

Omdat die afzetmarkt met hogere standaarden kansen biedt voor een specifieke groep Nederlandse varkenshouders, heeft Vion het deelconcept Good Farming Balance World ontwikkeld. Dat meldt het vleesbedrijf in het Brabantse Boxtel in zijn nieuwsbrief.

Inspelen op tekort

In de Verenigde Staten is de beschikbaarheid van varkensvlees dat past binnen Proposition 12 volgens Vion beperkt. Hierdoor kan Californië niet zelf aan de vraag naar varkensvlees voldoen en importeert de staat varkensvlees dat wel aan die eisen voldoet uit Europese landen. Ook in de groep van varkensbedrijven die leveren in het Good Farming Balance-concept van Vion, zijn er die voldoen aan de Californische dierenwelzijnsstandaard. Onlangs is een aantal van deze varkensbedrijven officieel goedgekeurd door Amerikaanse controlerende instanties (Prop 12-certificering).

Het eerste varkensvlees van deze World-gecertificeerde varkensbedrijven is al geleverd aan Californische klanten van Vion. Naar verwachting gaat Proposition 12 binnen niet al te lange tijd volgens de vleesverwerker ook een rol spelen in andere Amerikaanse staten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer