POV+blij+met+aanpassing+bij+Vion+over+contracten
Nieuws
© Henk Riswick

POV blij met aanpassing bij Vion over contracten

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is blij met het besluit van Vion om niet meer eenzijdig overeenkomsten aan te passen. De slachterij heeft deze toezegging gedaan na onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM heeft deze toezegging bindend verklaard. Een gang naar de rechter over toepassing van de DG Agri-notering sluit de POV niet uit.

De POV heeft in februari 2023 de ACM gevraagd te handhaven op drie mogelijke overtredingen van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw en voedselvoorzieningsketen (Wet OHP Landbouw) door Vion. De vleesverwerker heeft volgens de ACM twee keer een eenzijdige wijzing doorgevoerd die 'op gespannen voet staat' met de Wet OHP Landbouw. De belangenorganisatie voor varkenshouders ziet de uitspraak van de ACM als de opmaat naar een betere positie van de boer in ketenconcepten, ondanks dat de POV niet op alle punten gelijk heeft gekregen.

De organisatie verwacht dat de ACM-uitspraak gaat zorgen voor een betere en constructievere samenwerking tussen leveranciers van varkens en afnemers. 'Het heeft niet alleen gevolgen voor de deelnemers aan het ketenconcept Good Farming Balance, maar voor alle overeenkomsten tussen varkenshouders en hun afnemers', stelt de POV. 'Afnemers mogen immers niet eenzijdig de voorwaarden wijzigen. Vooraf moet overeenstemming worden bereikt over de voorwaarden in de overeenkomst tussen varkenshouder en slachterij.'

Toepassen DG Agri Pig Carcass price

Op één punt zijn de klachten van POV niet gehonoreerd. Volgens de POV heeft Vion nog een derde overtreding gepleegd, door de DG Agri Pig Carcass price – onderdeel van het mandje – niet goed toe te passen. In de overeenkomsten staat dat hiervoor de DG Agri-notering moet worden toegepast. 'Maar Vion berekent die op een eigen, niet openbare en transparante wijze', schrijft de POV. 'Dit opnieuw in het eigen voordeel.' De ACM heeft deze klacht afgewezen. Volgens de ACM is hier sprake van een verschillende interpretatie van de wijze van berekenen.


De producentenorganisatie vindt dit onbegrijpelijk. 'Er is namelijk maar één DG Agri-notering.' De ACM meldt dat hiervoor de weg naar de civiele rechter openstaat.

Collectieve rechtszaak

Volgens directeur Theo Duteweerd van de POV is het in eerste instantie aan individuele varkenshouders zelf om te beoordelen of ze een rechtszaak willen aanspannen hierover. 'Maar je kunt je voorstellen dat varkenshouders niet snel geneigd zijn om dat te doen. Dan moet je immers procederen tegen degenen met wie je je eigen afzet hebt geregeld. Het is ook mogelijk om een collectieve rechtszaak aan te spannen. Daarin kan de POV een rol spelen. Maar wij wachten eerst af wat de reacties vanuit de sector zijn.'

De POV pleit al langer voor het organiseren van varkenshouders in conceptenclusters. De organisatie wijst erop dat de POV als erkende producentenorganisatie varkenshouders kan bijstaan bij het tot stand komen van de voorwaarden.

Opzegtermijn

De ACM begon een onderzoek naar Vion vanwege publicaties over het eenzijdig wijzigen van de Good Farming Balance-overeenkomsten. Om de varkenshouder comfort te geven dat Vion een concurrerende prijs betaalt, is in 2017 het PIG-systeem (referentiemandje) ingevoerd dat als referentie dient. Vion betaalt aan het einde van het kalenderjaar bij, als blijkt dat de mutatie in het mandje meer is gestegen dan de mutatie van de Vion-notering.

Vion heeft de samenstelling van het mandje eenzijdig aangepast in september 2022. De POV beoordeelde dat als een aanpassing voor Vion 'in het eigen voordeel'. Daarnaast heeft de slachterij begin 2023 een maximum (cap) toegevoegd aan het mandje, zodat Vion nooit meer dan 1,5 cent per kilo zou hoeven bijbetalen. Deze twee wijzigingen moet de vleesverwerker herstellen, stelt de POV. De gewijzigde overeenkomsten moet Vion binnen twee weken aan zijn leveranciers aanbieden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer