Vion+werkt+met+camera%27s+om+dierenwelzijn+en+diergezondheid+te+bevorderen
Nieuws
© Henk Riswick

Vion werkt met camera's om dierenwelzijn en diergezondheid te bevorderen

Vion Farming is een pilot gestart om nieuwe inzichten krijgen in het dierenwelzijn en de diergezondheid in de varkenshouderij. Camera's die werken met 'vision technologie' monitoren de dieren op twee bedrijven, een in Overijssel en een in Gelderland.

De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met Connecting Agri & Food en StarFarmers. De bedrijven waar deze plaatsvindt zijn van de families Ter haar in Geesteren en Van Schijndel in Aalten, aangesloten bij Good Farming Star.

De camera's registreren waar de varkens zich in het hok bevinden en hoe actief ze zijn. Het gedrag wordt gekoppeld aan de al aanwezige slimme stalklimaatsensoren die CO2- en ammoniakgehaltes, luchtvochtigheid en temperatuur monitoren.

Aanpassingen hebben zichtbaar resultaat

De data van de slimme camera's en klimaatgegevens worden gecombineerd. Nu meerdere rondes zijn geanalyseerd, is een relatie tussen het geregistreerde diergedrag en stalklimaat te zien. Zo zijn aanpassingen doorgevoerd in afdelingen waar het warmer was dan gewenst. Die aanpassingen waren daarna zichtbaar in de resultaten. Daarnaast blijken de seizoenen van invloed en specifiek de weersomstandigheden buiten, vooral vorst.

Op basis van de camerabeelden hebben de varkenshouders ook wijzigingen doorgevoerd die ze anders niet zouden hebben gedaan. Zoals aanpassingen waardoor de lucht in de stal anders stroomt en het risico op koude luchtval in het begin van het hok wordt voorkomen. Dat dit nodig was, was terug te zien in de analyses van de beelden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer