%27Na+depop+volgt+toch+repop%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Na depop volgt toch repop?'

'Hoe kom ik af van een ziekte op mijn bedrijf?' Dit is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Meestal gevolgd door een vraag over wat het oplevert om vrij te zijn van een dierziekte. In productie, in euro's en zo nu en dan ook in arbeidsefficiëntie en arbeidsplezier.

Vrij worden van dierziektes begint met het maken van een plan en dat vervolgens consequent uitvoeren. Dat klinkt eenvoudig. Het is ons in het verleden ook gelukt met bijvoorbeeld snuffelziekte, schurft en de ziekte van Aujeszky. Maar wat meer recent ook met het vrij worden van PRRS en mycoplasma. Ja, in Nederland. Dat kan, als je de eigenschappen van de kiem die je kwijt wilt, goed kent. Het vaakst krijg ik vragen over APP. Kun je dat ook van het bedrijf krijgen? Mijn antwoord daarop is altijd: ja, dat kan. De methode, die echt hufterproof is, is depop-repop.

Depop is actueler dan ooit. Door verschillende regelingen worden ondernemers geprikkeld om na te denken over depop. Voor mij als dierenarts komt er standaard repop erachteraan. Depop-repoppen is een werkwoord. Depop klinkt interessant en misschien positiever dan het Nederlandse woord leegdraaien. Maar ook leegdraaien doet vermoeden dat er nog iets volgt na de leegstand.

Repop of herbevolken van een bedrijf vergt een goede voorbereiding, maar hoeft niet moeilijk te zijn. Opnieuw is de kennis van ziektekiemen belangrijk om ervoor te zorgen dat die niet kunnen leiden tot een herbesmetting. Bioveiligheid met één woord. Sommigen willen zich voorbereiden op alle mogelijke scenario's. Wat als er een zeug onverhoopt in de put valt, is dan alles voor niets geweest? Met de juiste stappen vooraf zeker niet.

Kunnen we alles voorkomen met een goed plan van aanpak en kennis van dierziektes? Nee, dat niet. Maar we kunnen er wel samen voor zorgen dat de kans van slagen om van een dierziekte af te komen en te blijven zo groot mogelijk is. Persoonlijk zie ik het echt als een kans. Waar velen alleen depoppen, maakt de kans op een succesvolle repop alleen maar groter. Want voor dierziektes geldt echt: als je blijft doen wat je deed, houd je wat je hebt.

Anne Staadegaard
Adviseur Gezondheid Topigs Norsvin & dierenarts Varkens KI Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer