%27Eerste+en+enige+kans%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Eerste en enige kans'

Zaterdag is het zover; de opening van het nieuwe spermawinstation in Keldonk. De open dag biedt iedereen de unieke kans om binnen te kijken op zo'n station. Om een beeld te krijgen hoe beren er straks bij komen te liggen. Lekker in diepstrooiselboxen. Een ventilatiesysteem wat gekoelde en gefilterde lucht op overdruk in de afdelingen blaast om ziektekiemen buiten te houden. Een modern semiautomatisch vangsysteem in een vangput, heb je dat wel eens gezien?

Of ben je misschien meer geïnteresseerd in welke andere maatregelen worden genomen om de beren vrij te houden van ziektes? Een bezoek aan dit nieuwe spermawinstation zal je zeker laten zien dat Topigs Norsvin in Nederland investeert in de toekomst.

Sinds een klein jaar ben ik als dierenarts verantwoordelijk voor Varkens KI Nederland. Eerder werkte ik al adviseur gezondheid voor Topigs Norsvin. Als adviseur ben ik dagelijks bezig met de gezondheid van varkens, op onze fokbedrijven en bij onze klanten. Om de genetische potentie optimaal te kunnen benutten. De spermawinstations zijn in mijn ogen een verlengstuk van de fokbedrijven en een onmisbare schakel voor vermeerderings- en vleesvarkensbedrijven. Dat maakt de combinatie voor mij erg interessant.

Maar ik ben ook de strenge dierenarts die zegt dat na de open dag er geen bezoekers meer welkom zijn op dit spermawinstation en een hele middag over bioveiligheid kan praten. Want alleen als onze stations vrij blijven van dierziektes kunnen die er voor zorgen dat de beste genen worden gedistribueerd. Binnen Nederland maar ook daarbuiten.

Daarvoor hebben we protocollen, heel veel protocollen. Dat begint al op de berenfokbedrijven. Waar we met monstername de gezondheidsstatus bewaken. In binnenland, maar ook in bijvoorbeeld Canada, Noorwegen, Frankrijk en Duitsland waar een deel van de beren wordt gefokt. Op de quarantainestallen, waar de dieren enkele weken blijven voor ze worden aangevoerd. Voor het laden en lossen van dieren. Voor materialen die worden gebruikt. En natuurlijk voor iedereen die werkt op de locaties.

Hierdoor ben ik ervan overtuigd dat het kan: de hoogst mogelijke gezondheidsstatus te hebben én te houden. Ik zie geen beren op de weg, want die horen op het spermawinstation.

Anne Staadegaard
Adviseur Gezondheid Topigs Norsvin Nederland & Dierenarts Varkens KI Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer