%27Convenant+goede+vakantie%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Convenant goede vakantie'

Vakantie. Het meestbesproken onderwerp in de afgelopen weken. De een leeft er echt naar toe, de ander kijkt ernaar uit en voor sommigen is het juist extra stressvol. Het werk in de stal blijft en moet misschien wel door minder mensen worden gedaan. Regelmatig kreeg ik de vraag of ik een goede vakantie heb gehad. Maar wat maakt een vakantie nou goed?

Voor mijzelf staat vakantie in het teken van ontspanning en bezinning. Tijd voor mijn gezin, samen leuke dingen doen en even niets moeten. Maar ook lekker eten in een fijne en mooie omgeving. Je goed voelen.

Laten die drie elementen nou precies zijn wat ook in het Convenant dierwaardige veehouderij wordt benoemd. Na erkenning van de intrinsieke waarde van het dier worden goede voeding, goede omgeving en goede gezondheid benoemd als randvoorwaarden om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Wanneer een dier in staat is natuurlijk gedrag te vertonen, levert dat een positieve emotionele toestand op. Een dier is dan in staat om te reageren op een veranderende sociale en fysieke omgeving.

Die drie punten zijn concreet. Bij natuurlijk gedrag wordt het al wat vager, want wat is natuurlijk en wat is aangeleerd gedrag? Veel van de dingen die we doen, doen we omdat we hebben geleerd dat het zo hoort. Bij een positieve emotionele toestand vind ik dat nog moeilijker te omschrijven.

Terugdenkend aan onze vakantie komen fijne herinneringen boven. Is dat dan een positieve emotionele toestand? Je fijn voelen in een nieuwe omgeving? Of zijn dat Instagram-waardige fotomomenten van een 'perfecte vakantie' die je kunt delen met de rest van de wereld?

Dit jaar genoot ik met mijn gezin in stilte in Nederland en deelde ik geen foto's daarvan op mijn socials. Geen selfie van mij in een volgepakt vliegtuig. We namen de auto en gingen erop uit. Soms werd ik onverwacht aan het denken gezet. Al wachtend voor een rood stoplicht naast een wagen vol vleesvarkens klonk het ineens vanaf de achterbank: 'Mam, gaan die varkens ook op vakantie?'

Anne Staadegaard
Adviseur Gezondheid Topigs Norsvin & dierenarts Varkens KI Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer