%27Terugkijken+om+vooruit+te+gaan%27
Blog
© Jan van de Weem

'Terugkijken om vooruit te gaan'

Voor mij is januari de maand om terug te kijken op wat er het afgelopen jaar is gebeurd binnen het bedrijf en wat de effecten hiervan waren. Op sommige dingen heb je geen invloed en die overkomen je. Maar er zijn ook zaken die je bewust hebt veranderd.

Wat je overkomt is dat de fokker van je biggen stopt en er in een krappe markt een nieuwe fokker moet worden gezocht. Dit leidde ertoe dat vier weken lang geen biggen werden opgelegd alvorens we een nieuwe fokker hadden gevonden. Dit liep vanaf het begin niet lekker omdat twee handelaren aan de biggen trokken. Onze handelaar trok aan het kortste eind en achteraf gezien was ik daar heel blij mee.
In sommige koppels zat tot wel 5 procent navelbreuk. Dat zorgde voor meer uitval, maar leverde vooral veel discussies op bij het leveren van deze varkens. Er waren dieren bij die we nog niet eens als oranje varken konden leveren. Dus moesten we ze euthanaseren, wat toch een behoorlijke kostenpost opleverde en minder werkplezier. Dus namen we afscheid van die biggenleverancier.

Gelukkig vonden we daarna snel een nieuwe fokker. Die levert biggen waar we heel blij mee zijn. Goed gezond en geen titer van PPRS. Jammer is dat deze biggen binnen twee weken een titer van 2 opbouwden. De biggen werden al in de eerste weken besmet met het PPRS-veldvirus dat op ons bedrijf rondwaart. We hebben het hygiëneprotocol verscherpt om nog minder versleping te krijgen, met het idee dat de situatie verbetert als de biggen van de vorige fokker het bedrijf hebben verlaten.

Sinds een maand hebben we slechts biggen van één herkomst op het bedrijf. De prestaties van de dieren zien we wekelijks beter worden. Dat de gezondheidsstatus is verbeterd zien we ook in de slachtgegevens terug. Waar we in het begin van het jaar nog op een gezondheidspercentage van 81 procent zaten, is dit in de laatste maand gestegen tot ruim 94 procent.

Naar de punten waar we wel invloed op hadden is kritisch gekeken. Dat resulteerde erin dat we een andere voerleverancier lieten optimaliseren. Voor het gebruik van bijproducten stelde ik de eis dat ze een plus moeten hebben in de kwaliteit van de voerbrij. Verder is kritisch gekeken naar de instellingen van het ventilatiesysteem om tocht te voorkomen.

Het was een jaar met goede varkenprijzen, zodat we 2023 met goede resultaten afsluiten. Voor mij is het duidelijk dat je met goede gezonde biggen moet beginnen. Maar vergeet zeker de voeding niet. In mijn ogen wordt te veel naar de directe voerkosten gekeken en minder naar wat het onder de streep oplevert.

Jan van de Weem
Voorzitter studieclub Vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer