%27Wonen+in+Wanroij%27
Blog
© Jan van de Weem

'Wonen in Wanroij'

Ik woon al meer dan 25 jaar tegenover de voerfabriek van Boerenbond Wanroij. In de beginjaren dat ik er woonde, wilden de leden de fabriek uitbreiden van 90.000 ton naar 150.000 ton. De plannen werden met alle inwoners van Wanroij gedeeld en onder hen was er een vooral positieve houding. Toch zijn deze plannen nooit doorgegaan en inmiddels is de voerfabriek verdwenen, vergane glorie.

Onder andere door de varkens en door het kleiner worden van de veestapel was er minder behoefte aan uitbreiding van de voerfabriek in Wanroij. Later is Boerenbond Wanroij gefuseerd met Boerenbond Deurne om de strijd aan te kunnen met de concurrentie.

Nu, bijna 25 jaar later, is in de afgelopen maand het hele complex met hallen, de 40 meter hoge voerfabriek met opslagsilo's en de winkel gesloopt en maakt het plaats voor woningbouw. De fabriek was al meer dan acht jaar buiten werking. Dit ook omdat Voergroep Zuid – de opvolger van Boerenbond Deurne – de productielocatie niet meer nodig had. Er is voldoende capaciteit in de eigen fabriek in Deurne en het aanvoeren per as in Wanroij was duurder dan over het water in Deurne.

Ondanks dat er weerstand was tegen de lege gebouwen van 40 meter hoogte, bleef het complex een blikvanger als je richting Wanroij reed. Meer zelfs dan de fraaie, spitse Corneliskerktoren. De fabriek hoorde bij Wanroij en dat heb ik ook wel gemerkt. Elke dag tijdens de sloop stonden er overdag en 's avonds tientallen mensen te kijken hoe beetje bij beetje de kolos werd gestript. Vele verhalen werden verteld over vroeger en wat mensen zelf hadden meegemaakt op dit kaal wordende terrein.

Dat deze toren nu weg is, zal snel wennen zijn voor de inwoners van Wanroij. Maar anderzijds geeft het aan hoe het er in de boerenwereld aan toegaat. De boerenstand wordt kleiner en bedrijven worden groter. De veestapel laat een krimp zien en het dorp groeit.

Het lijkt of alles zo heeft moeten zijn, maar ik vind het zorgelijk als je kijkt dat de voerfabriek nog geen vijftig jaar heeft bestaan en nu plaatsmaakt voor mensen die willen wonen in Wanroij. Hoeveel jaren kunnen we vooruitkijken of vooruit regeren om er zeker van te zijn dat er voldoende voedsel is voor iedereen?

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer