%27De+keuze+is+reuze+of+toch+niet%3F%27
Blog
© Jan van de Weem

'De keuze is reuze of toch niet?'

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Indirect worden dan ook de leden van de Eerste Kamer gekozen. Het provinciaal bestuur is onder andere belast met de uitvoering van de stikstofplannen. De Eerste Kamer is medeverantwoordelijk voor het aannemen van wetten zoals onlangs de wetswijziging over dierenwelzijn ingediend door de Partij voor de Dieren. Het is dus belangrijk om te gaan stemmen en het kabinet te laten weten dat het huidige beleid niet wordt geaccepteerd door de agrarische sector.

Als je kijkt hoeveel keuze er is om op iemand te kunnen stemmen, dan doet dit denken aan een snoepwinkel. Als kind had je ook moeite om een keuze uit al dat lekkers te maken. Was het een foute keuze, dan niet getreurd en nam je de volgende keer gewoon iets anders.

Helaas is dit 'even wat anders kiezen' bij het stemmen niet mogelijk. We moeten goed overwogen stemmen uitbrengen waar we, als het college standhoudt, vier jaar aan vastzitten.

Het is nu ruim twee weken voordat we naar de stembus gaan. Ik vind het daarom belangrijk dat we met z'n allen goed nadenken over wat echt belangrijk is voor onze sector of voor ons als individu. Voor mij staat mijn stemkeuze vast. Die is gebaseerd op mijn teleurstelling in mensen waarin ik vertrouwen had. Personen die uitspraken hebben gedaan die in mijn ogen absoluut niet kunnen. Daarmee bedoel ik uitspraken als 'de veestapel moet halveren' en 'eigenaren van een veehouderij zijn criminelen'. Het voelt niet prettig als ze zeggen dat je voor een crimineel werkt.

Ik wens iedereen veel wijsheid met het doorspitten van partijprogramma's. Voor de mensen die het dan nog niet weten, heb ik een hint: als je niet weet op wie je wel stemt, weet je wel op wie je niet stemt.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer