%27We+hebben+wat+te+vieren%21%27
Blog
© Jan van de Weem

'We hebben wat te vieren!'

Onze enige dochter gaat trouwen en als vader mag ik haar weggeven aan haar aanstaande man. Dit heugelijke feit staat mij binnenkort te wachten. Als vader wil je er op zo'n trouwdag op je best uitzie; dus heb ik mij een maatpak aan laten meten door Arie uit Den Bosch.

Gezamenlijk met mijn vrouw en dochter hebben we de stoffen uitgezocht, want het moet matchen met haar trouwjurk. Onlangs heb ik het pak mogen passen en ik werd daar zo blij van en trots op, dat ik bijna een traantje weg moest pinken. Het gezegde kleren maken de man was hier op zijn plaats.

Een ander gezegde is dat iemand in zijn pak is genaaid. Daar word je niet blij van en ben je niet trots op en soms kun je wel janken als het je overkomt. Veel boeren voelen zich momenteel 'in het pak genaaid' door de overheid. Slaan we de Dikke Van Dale erop na dan is de betekenis uitgelegd als: beetgenomen, opgelicht, bedrogen zijn, politieke spelletjes of machtsspelletjes.

Het begon met het roepen dat de veestapel moest halveren om de natuur te redden zodat de biodiversiteit kan terugkeren in ons landschap. Het stikstofoverschot wordt zo verkleind en er zou weer ruimte zijn voor woningbouw en aanleggen van wegen.

Men bedacht dat er een landbouwakkoord moest komen om de boeren die willen blijven, toekomst en perspectief te bieden. Jammer was dat, op een enkeling na, hier geen vertrouwen in was van de sector. Toch zette de overheid door, maar kwam het nooit tot een perspectief. Erger nog was dat onze Haagse bestuurders het bijltje erbij neergooiden. Veel boeren die in hun 'pak genaaid zaten' zijn hier blij mee, maar er blijft wel een grote mate van onzekerheid hoe het nu verder moet.

Door de val van de coalitie hebben we op 22 november weer het feestje van de democratie en mogen we met zijn allen weer naar de stembus. Velen van jullie hopen dat die ene partij weer uit haar broek scheurt en onze sector meer perspectief kan bieden dan wat we nu mogen verwachten.

Voor mij, in mijn nieuw genaaid pak, is er eerst een huwelijksfeestje van onze dochter en haar vriend. Ik gun ze veel geluk en een mooie toekomstperspectieven. En dat maatpak van Arie uit Den Bosch zal me zeker ook niet misstaan op het feestje van de democratie, maar vooralsnog houd ik het bij mijn blauwe (overal) maatpak.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer