Belgisch+varken+verliest+2+procent+vlees+per+2024
Nieuws
© Varkens Archief

Belgisch varken verliest 2 procent vlees per 2024

Belgische slachthuizen herzien per 2024 het classificatiesysteem voor vleesvarkens. De formule om het juiste aandeel mager vlees met een gevalideerd meetapparaat vast te stellen, is gewijzigd. Vleesvarkenshouders zullen meteen merken dat het magervleespercentage van hun in België geslachte varkens rond de 2 procent lager zal zijn.

In de Europese Unie (EU) is elk slachthuis dat gemiddeld meer dan tweehonderd varkens per week slacht, bij wet verplicht om de varkenskarkassen in te delen volgens het geraamde aandeel mager vlees. Dat is een mate voor het uitbeenrendement van het varken.

De classificatie wordt uitgevoerd met een toestel dat daarvoor is erkend in het specifieke land. Bij elk toestel hoort een omrekenformule die wordt opgesteld door varkenskarkassen te versnijden en het aandeel mager vlees te wegen. Omdat de erkenning van de toestellen in België afloopt op 31 december 2023, zijn conform EU-regelgeving dit jaar nieuwe versnijdingsproeven uitgevoerd. De formule om het vleespercentage te bepalen, bleek te moeten worden aangepast. Dat wordt per 1 januari 2024 gedaan.

Steekproef bij 34.000 varkens

Een steekproef van 34.000 varkens uit drie verschillende slachthuizen in België wijst uit dat het aandeel mager vlees 1,80 procent lager uitvalt. Het gemiddelde vleespercentage van Belgische varkens ligt normaal op 63 tot 64 procent en zal per 2024 ineens grofweg 2 procent lager zijn.

Dit mag geen alarmsignaal voor varkenshouders zijn om te veranderen naar sperma van nog beter bevleesde eindberen. Belgische varkens hoeven wat bevleesdheid niet te veranderen, maar hun karkassen zullen op buitenlandse afzetmarkten wel anders worden gepositioneerd. Puur vanwege een update van de omrekenformule krijgen Belgische varkens te maken met een lager uitbeenrendement.

Kunstmatig hoog vleespercentage

Juist op dit punt onderscheiden Belgische vleesvarkens zich. In veel andere Europese landen ligt het vleespercentage onder de 60 procent ondanks het blijven toepassen van oude meetgegevens en een verouderde omrekeningsfactor. Volgens de Federatie van het Belgische Vlees ligt het magervleesgehalte in landen zoals Frankrijk en Nederland daardoor kunstmatig hoog.

Het gemiddeld vleespercentage van in Nederlandse slachterijen geclassificeerde vleesvarkens in 2023 is volgens de meest recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 58,9 procent. In 2023 zijn ruim 33.000 vleesvarkens uit Nederland in België geslacht. Ook de leveranciers van deze varkens zullen in 2024 het effect van de classificatie update terugzien op de lijst met slachtgegevens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer