Wagen+we+ons+nog+aan+een+voorspelling%3F
Blog
© DLV Advies

Wagen we ons nog aan een voorspelling?

Zo tegen het einde van het jaar is het voor mij meestal een moment om eens terug te blikken en over het komende jaar na te denken. Het terugblikken is niet alleen makkelijk, maar ook nog erg plezierig dit jaar. Tenminste, waar het gaat over de verdiensten. Dat er daarnaast erg veel onzekerheden zijn over wetgeving, maatschappelijke eisen en marktverwachtingen blijft de varkenshouderij bezighouden. Echter, dat de verliezen van 2021 en 2022 dit jaar weer zijn goedgemaakt is wel zo prettig.

Het jaar zal voor wat betreft de opbrengstprijs voor een big en een kilo vlees, maar ook voor de voerwinst per zeug of per vleesvarken, de boeken ingaan als een recordjaar. We moeten ons wel bewust zijn van het feit dat daarnaast de kosten voor mest, energie, arbeid en houderijeisen toenemen. Ervaring leert dat de kosten niet snel meer zullen dalen, terwijl de opbrengstprijs zomaar een terugval kan vertonen. Het bedrijf moet dan bij hogere kosten de lagere opbrengsten opvangen.

We gaan dit jaar een voerwinst aantikken van rond de 1.600 euro per zeug en 125 euro per vleesvarken. Dat is voor traditioneel gehouden varkens. Ten opzichte van de laatste 6 jaar gemiddeld, met voerwinsten van 780 euro per zeug en 89 euro per vleesvarken, is dit een duidelijk bovengemiddeld jaar. Als je kijkt naar 2021 en 2022, waar we eindigden met over die beide jaren gemiddeld 418 euro per zeug en 61 euro per vleesvarken, geeft dit de grote variatie in de voerwinst wel aan. Bij de zeugen is over die twee jaar ongeveer 725 euro onder langjarig gedraaid en dat is over 2023 met een boven langjarig resultaat weer volledig goedgemaakt. Bij de vleesvarkens is er over twee jaar ongeveer 56 euro beneden langjarig gedraaid en dat is over 2023 met 36 euro boven het gemiddelde van 6 jaar nog niet helemaal goed gemaakt.

De pieken doen zich voornamelijk voor in de zeugenhouderij, waar ook de dalen intenser zijn. De vleesvarkens hebben in de piek te maken met een dure big die het resultaat wat remt, maar hebben in het dal een lagere biggenprijs die het resultaat iets beter in de benen houdt. Volgens mij zal zich dit blijven voordoen, wat met name komt door de export van de biggen vanuit Nederland wat grotere prijsfluctuaties geeft. Goed is dan echt goed en slecht is dan echt slecht.

Op dit moment bevinden we ons in een situatie waarin we gunstige opbrengstprijzen hebben voor deze tijd van het jaar. De huidige netto biggenprijs van ongeveer 80 euro en een vleesprijs van ongeveer 2,10 euro per kilo overstijgen zelfs het hoogste niveau van 2019, toen de prijzen voor een big in december 75 euro waren en de kiloprijs voor vlees 1,95 euro bedroeg. Het is echter belangrijk op te merken dat de voerkosten van december 2023 ongeveer 150 procent hoger liggen dan die van december 2019. De hogere prijzen leiden dus nu niet tot een veel hogere voerwinst in december.

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer