Duitse+varkenshouders+kiezen+vaker+vitaal+dan+vlees
Nieuws
© Varkens KI Nederland

Duitse varkenshouders kiezen vaker vitaal dan vlees

Na een 10 procent lagere sperma-afzet in 2022 heeft het Duitse varkensinseminatiestation Weser-Ems dit jaar de afzet nagenoeg gelijk kunnen houden. Dat betekent dat er rond de 1,3 miljoen doses sperma worden afgezet. Een nieuwe trend naar de inzet van vitale eindberen begint zich af te tekenen, meldt Top Agrar.

In de regio Weser-Ems werden in mei 283.000 zeugen geteld en in de hele deelstaat Nedersaksen 368.700 fokzeugen. Dat aantal zeugen in hun werkgebied is minder dan dat in 2022, maar het Duitse ki-station heeft de export van berensperma op kunnen schroeven. Wel is het aantal ki-beren bij het varkensinseminatiestation Weser-Ems (SWE) wat teruggebracht naar 907 beren.

Omdat SWE sinds de zomer van 2023 samenwerkt met het ki-station GFS in Ascheberg, kan het zijn klanten een breder assortiment berensperma aanbieden en is door een efficiëntere logistiek het verzorgingsgebied uitgebreid naar vooral het voormalige Oost-Duitsland.

Van vlees naar vitaliteit

Technisch directeur Johannes Korfhage van SWE constateert een trend in de vraag naar sperma van eindberen. 'Die ontwikkelt zich richting minder Piétrain en juist meer naar vitalere genetica zoals de Tempo van Topigs Norsvin, de PIC 410 en diverse Duroc-eindberen. Bijna 60 procent van de verkoop van eindberensperma gaat om het voortbrengen van vitalere biggen.'

Van de huidige populatie bij SWE zijn er 268 beren met de PIC-genetica. Topigs Norsvin volgt op de voet met 243 ki-beren en de Deense Duroc met 128 dieren. Het aandeel van Hypor is gestegen naar 12 procent en komt overeen met 111 ki-beren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer