Nog+nooit+zoveel+uitbraken+van+Afrikaanse+varkenspest+bij+varkens
Nieuws
© Freelancer

Nog nooit zoveel uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkens

Het totale aantal van 4.096 uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij gehouden varkens ligt dit jaar hoger dan ooit sinds de introductie van de virusziekte in Europa in 2014. Debet hieraan is het enorme aantal uitbraken in korte tijd in Bosnië en Herzegovina en Kroatië.

In de afgelopen tien jaar was tot nu toe 2019 het jaar met de meeste AVP-uitbraken, volgens de cijfers van het Animal Disease Information System (Adis). Dat kwam toen grotendeels voor rekening van Roemenië waar 1.724 uitbraken waren. Daar zijn nog steeds veel uitbraken, al is het daar met 702 uitbraken wel een stuk minder. Ook in Servië zijn er dit jaar met 762 nog flink wat AVP-uitbraken.

Het enorme aantal uitbraken van dit jaar komt grotendeels op het conto van Bosnië en Herzegovina en Kroatië en dat in korte tijd. De eerste uitbraken werden in deze landen pas op respectievelijk 21 en 23 juni gemeld van backyardbedrijven. In vierenhalve maand is dat aantal fors opgelopen naar 1.405 uitbraken in Bosnië en Herzegovina en 1.094 uitbraken in Kroatië. Het betreft grotendeels backyardbedrijven en kleine varkensbedrijven tot 150 varkens.

Besmet hondenvoer

In 2014 kwam AVP vanuit Rusland Letland, Litouwen en Polen binnen. Inmiddels zijn er zestien Europese landen waar de virusziekte bij gehouden varkens is gevonden. Die bedrijven liggen vrijwel allemaal in het oosten van Europa, op Duitsland en Italië na. Duitsland telt dit jaar maar één uitbraak bij gehouden varkens. Italië kent er zeventien, waarvan de meest recente uitbraken zijn op Sardinië. Serotype 2 van AVP is daar binnengekomen met besmet hondenvoer van varkensafval afkomstig van Noord-Italië. Dit terwijl Sardinië net eindelijk na tientallen jaren vrij is van serotype 1 van AVP.

Bij wilde zwijnen is AVP aanwezig in twintig landen. In totaal zijn hier 6.778 uitbraken gemeld. Al bijna net zoveel als in 2022, maar minder dan in 2021 en 2020, toen er 12.150 en 11.027 uitbraken bij wilde zwijnen werden gemeld. Bij wilde zwijnen is AVP ook vooral aanwezig in het oosten van Europa, op Duitsland, Italië en recent Zweden na. In Zweden lijkt de besmetting onder controle: er zijn nu 53 besmette zwijnen gevonden, allemaal in het oorspronkelijke besmette gebied dat wordt omheind.

Duitsland heeft de uitbraken bij wilde zwijnen goed onder controle. De afgelopen maand zijn nog maar 12 besmette zwijnen gevonden in twee gebieden in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Polen is het land met veruit de meeste uitbraken bij wilde zwijnen. Het aantal uitbraken staat op 2.404 waarbij er in totaal meer dan 3.500 wilde zwijnen besmet zijn geraakt. De grootste aantallen zijn gevonden in de provincie Neder-Silezië op de grens met de Duitse deelstaat Saksen en Tsjechië.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer