Duitse+wetenschappers+bevelen+Improvac+aan+als+optie
Nieuws
© Zoetis

Duitse wetenschappers bevelen Improvac aan als optie

Met Improvac gevaccineerde beren hebben een goede vleeskwaliteit. Wetenschappers van diverse Duitse instituten hebben aangetoond dat de vlees- en vetkwaliteit van immunogecastreerde beren gelijkwaardig zijn aan die van vrouwelijke varkens.

De onderzoekers van de universiteiten van Göttingen en Kiel en het Max Rubner Instituut in Kulmbach concluderen dat het inzetten van Improvac – immunocastratie – van beren geen nadelig effect heeft op de vleeskwaliteit. De karkassen van immunocastraten zijn geschikt voor verdere verwerking. Daarmee hebben Duitse varkenshouders een optie om op een welzijnsvriendelijke en een minder milieubelastende manier de varkensvleesproductie te verbeteren. Onderzoekers bevelen immunocastratie daarom aan als alternatief voor chirurgische castratie van beren, is te lezen in dit persbericht van de universiteit Göttingen.

Dat is het resultaat van het Finger-project, een veldstudie naar vaccinatie van 100.000 beren tegen berengeur. Wetenschappers hebben de impact op het milieu vastgesteld van immunogecastreerde, chirurgisch gecastreerde en niet-gecastreerde beren. Tegelijkertijd beoordeelden ze de diergezondheid en de vleeskwaliteit. Hiervoor voerden ze chemisch-fysische en sensorische onderzoeken uit en lieten ze mensen verschillende vleesproducten proeven.

Als 20 jaar op de markt

Vaccinatie met het Improvac-vaccin wordt wereldwijd al ruim twintig jaar toegepast. Bovendien is er een groot aantal wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp verschenen. Toch is de praktijkervaring met Improvac in Duitsland, net als in Nederland, tot nu toe beperkt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer