Vraag+naar+biggen+vanuit+Duitsland+stijgt
Nieuws
© Huisman Media

Vraag naar biggen vanuit Duitsland stijgt

Het werk op het land zit erop en het regent veel. Daardoor neemt de vraag naar biggen vanuit Duitsland toe. In Nederland is een grotere vraag naar Beter Leven-biggen te zien. Beide bewegingen zorgen ervoor dat de Best Piglet Price deze week 50 cent hoger is en uitkomt op 60,50 euro per big.

De verwachting was dat eerst de notering van de vleesvarkens omhoog zou gaan en vervolgens die van de biggen. Maar een grotere vraag naar biggen in combinatie met een krap aanbod zorgt deze week voor een omgekeerde beweging. Duitse akkerbouwers die er vaak een vleesvarkenstak naast hebben, zijn klaar op het land. Traditioneel leggen zij in deze periode weer biggen op. Dat zorgt voor een aantrekkende vraag.

Het blijft onduidelijk waarom nu juist Beter Leven-biggen zo gevraagd zijn. De handel refereert aan varkenshouders die stoppen met het Beter Leven-keurmerk met het oog op de eisen die per 1 januari 2025 worden aangescherpt. De Dierenbescherming kan dat niet bevestigen; 2025 is nog relatief ver weg.

Te veel of te weinig

Volgens ingewijden balanceert de handel in biggen en vleesvarkens al maanden achtereen op een dun lijntje van te veel of te weinig. Voor zowel een teveel als voor een tekort aan biggen en vleesvarkens gold dat daar maar moeilijk een oplossing voor werd gevonden. De stroeve handel vertaalde zich in lagere prijzen.

De hoge consumentenprijzen zijn er debet aan dat de vraag naar varkensvlees onder druk staat. Dat zorgde weer voor extra druk op de prijs voor vleesvarkens. Voor Duitse slachterijen was dat aanleiding om in de eerste week van oktober de notering tot 8 november vast te zetten op 2,10 euro per kilo geslacht gewicht.

Verwachting

De Nederlandse slachterijen volgen de Duitse notering. Vion houdt deze week de notering ook onveranderd. Maar de verwachting is dat in een strijd om voldoende dieren de notering van de vleesvarkens na 8 november stijgt.

Rabobank gaat ook uit van een prijsherstel in de Europese Unie in het vierde kwartaal. Als reden noemt de bank een seizoensgebonden verbetering van de vraag. Voor een aanhoudend hogere vraag moeten de consumentenprijzen structureel omlaag, stelt Rabobank.

Uit cijfers over het aantal slachtingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat dit jaar tot en met half oktober 680.533 dieren minder zijn geslacht dan in dezelfde periode in 2022. Een daling van 5,3 procent. Daarnaast lag het geslacht gewicht met 99,4 kilo ook nog eens 200 gram lager.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer