Varkensinfluenza+A+treft+persoon+in+Engeland
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkensinfluenza A treft persoon in Engeland

De Britse Health Security Agency (UKHSA) meldt dat een persoon in Groot-Brittannië getroffen is door het influenza A-virus (H1N2). Dit virus is vergelijkbaar met een virus dat onder varkens circuleert. Het is voor het eerst in Groot-Brittannië dat een mens met dit virus wordt aangetroffen.

De geïnfecteerde persoon meldde zicht met ademhalingsproblemen bij de huisarts. Dat het influenza A betrof, kwam aan het licht via een routinematig nationaal grieponderzoek. Inmiddels is de persoon volledig hersteld van de milde klachten.

De bron van de infectie wordt nog onderzocht. Mensen in de directe omgeving van deze persoon worden inmiddels ook getest. Verder moet personen met ademhalingssymptomen contact met anderen vermijden. Die richtlijn gold overigens al in het Verenigd Koninkrijk.

Circulatie onder varkens

Influenza A-virussen (H1) komen in de meeste delen van de wereld voor in varkenspopulaties. Wanneer bij een persoon een influenzavirus wordt aangetroffen dat normaal onder varkens circuleert, wordt dit een ‘variant influenzavirus’ genoemd. H1N1, H1N2 en H3N2 zijn de belangrijkste subtypes van varkensinfluenza A-virussen.

Menselijke infecties met varkensgriepvirussen komen sporadisch voor, meestal na directe of indirecte blootstelling aan varkens of besmette omgevingen. Er zijn sinds 2005 wereldwijd 50 gevallen van het influenza A-virus (H1N2) bij mensen gemeld. Geen van hen was genetisch gerelateerd aan de soort die nu is gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer