Derde+AVP%2Dvaccin+wordt+getest+in+Vietnam
Nieuws
© Twan Wiermans

Derde AVP-vaccin wordt getest in Vietnam

Een vaccin van het Taiwanese Dabaco Group tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) wordt momenteel getest in Vietnam. Nevetco en Avac werken ook al aan een dergelijk vaccin.

Het AVP-vaccin van Dabaco is tot nu toe getest op twee commerciële varkenshouderijen bij vijftig varkens van 6 en 8 weken oud. Dabaco gaat ervan uit dat het vaccin nog dit jaar op grote schaal kan worden geproduceerd en op de markt kan worden gebracht. De verwachting is dat het vaccin vooral interessant is voor varkenshouders in Aziatische landen.

Bij het vaccineren van gehouden varkens lopen producenten en de vleesindustrie aan tegen stevige handelsbelemmeringen. In West-Europese landen lukt het tot nu toe redelijk goed om de ziekte buiten de deur te houden met een goede bioveiligheid en is vaccineren daarom minder interessant. In Oost-Europa en Azië is dat een ander verhaal. Er zijn onder meer veel besmettingen te zien in Kroatië (1.078 uitbraken) en Bosnië en Herzegovina (1.405 uitbraken sinds juli). In zowel Oost-Europa als Azië worden vooral 'backyard farms' getroffen door AVP.

West-Europese landen zijn meer geïnteresseerd in vaccins die oraal aan wilde zwijnen kunnen worden toegediend. Verspreiding via wilde zwijnen is daar de grootste bedreiging. Met een vaccin zou de verspreiding van AVP onder wilde zwijnen kunnen worden gestopt. Daarbij is niet alleen West-, maar ook Oost-Europa gebaat. In bijvoorbeeld Polen zijn meer dan 3.500 met AVP besmette wilde zwijnen aangetroffen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer