Enorm+aantal+AVP%2Duitbraken+Balkanlanden+door+%27achtertuinvarkens%27
Nieuws
© Varkens Archief

Enorm aantal AVP-uitbraken Balkanlanden door 'achtertuinvarkens'

Ruim 1.400 uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) zijn er in vijf maanden tijd geteld in Bosnië en Herzegovina. Grotendeels bij 'achtertuinvarkens'. Ook in buurland Kroatië zijn de backyardvarkens verantwoordelijk voor de 1.113 uitbraken in vijf maanden tijd.

De 1.446 uitbraken bij gehouden varkens in Bosnië en Herzegovina komen al dicht bij het hoogste aantal uitbraken ooit in Europa. Dat waren 1.676 uitbraken bij hoofdzakelijk backyardvarkens in 2021 in Roemenië. Dit jaar telt Roemenië 718 AVP-uitbraken. Buurland Servië heeft een tijdlang geen uitbraken gemeld, maar inmiddels is het aantal uitbraken hier ook gestegen naar 961 bij gehouden varkens.

In totaal zijn er in zestien Europese landen AVP-uitbraken bij gehouden varkens gemeld. Op flinke afstand van de Balkanlanden komt Oekraïne met 31 uitbraken en vervolgens Polen met dit jaar 30 uitbraken bij gehouden varkens.

Polen koploper wilde zwijnen

Bij de wilde zwijnen is Polen het land met de meeste AVP-uitbraken. Er zijn 2.465 uitbraken gemeld met meer dan 3.500 besmette zwijnen. Dat zijn er meer dan de 2.152 uitbraken van vorig jaar. De meeste besmette zwijnen zijn gevonden in het westen van Polen. Vooral de provincie Neder-Silezië op de grens met Duitsland en Tsjechië is zwaar getroffen met meer dan 1.000 uitbraken en bijna 1.700 besmette zwijnen.

Duitsland heeft Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen goed onder controle, zo lijkt het. Dit jaar zijn er 852 uitbraken gemeld tegenover 1.628 vorig jaar. De meeste besmette zwijnen zijn begin dit jaar gevonden. Sindsdien neemt het aantal steeds af. De afgelopen maand zijn nog maar 16 besmette zwijnen gevonden, waarvan een deel op Duits gebied, maar aan de Poolse zijde van het dubbele hekwerk op de grens.

In Italië zijn in de besmette gebieden rond Rome en in Campanië en Calabrië geen nieuwe besmettingen bij wilde zwijnen gevonden. In Noord-Italië is nu ook het eerste besmette zwijn gevonden in de provincie Piacenza van de regio Emilia-Romagna, die bekendstaat om de droge hammen.

Besmet hondenvoer

Vanuit Noord-Italië is Afrikaanse varkenspest type 2 via besmet hondenvoer terechtgekomen op het eiland Sardinië. Daar zijn 12 backyardbedrijven besmet geraakt. Dit terwijl het eiland net officieel vrij was van AVP-type 1 dat daar tientallen jaren aanwezig is geweest.

In Zweden lijkt de AVP-uitbraak gestopt. Er zijn in het besmette gebied nu in totaal 60 met AVP besmette zwijnen gevonden. Alle vondsten zijn in het oorspronkelijke gebied. De laatst gevonden kadavers waren van wilde zwijnen die al lange tijd dood waren. Het zoeken naar kadavers gaat verder. Met behulp van hekwerken en het doden van de nog aanwezige wilde zwijnen in het gebied verwachten de autoriteiten het gebied weer snel vrij te krijgen van AVP.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer