Woah+waarschuwt+voor+niet+goedgekeurde+AVP%2Dvaccins
Nieuws
© Twan Wiermans

Woah waarschuwt voor niet goedgekeurde AVP-vaccins

Vaccins tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) zijn in diverse landen in ontwikkeling. De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah) waarschuwt voor het inzetten van vaccins die niet goed werkzaam en getest zijn. Op dit moment zijn die er nog niet.

In onder andere Vietnam worden drie vaccins getest en ontwikkeld tegen AVP en ook al ingezet. In andere landen worden eveneens vaccins ontwikkeld, maar nog niet ingezet.

Door deze ontwikkelingen is er vanuit veel landen belangstelling voor vaccinatie tegen AVP. De Woah benadrukt dat het belangrijk is om alleen AVP-vaccins van hoge kwaliteit met bewezen werkzaamheid en veiligheid in te zetten. Bij die inzet moeten de resultaten van de vaccinatie worden geëvalueerd en aan de regelgevende instanties ter goedkeuring worden voorgelegd. Dit is volgens de internationale normen van de Woah. Bij de diergezondheidsorganisatie zijn nog geen vaccins aangemeld die aan alle normen voldoen.

Risico op recombinatie

Het gebruik van vaccins die onvoldoende bescherming tegen AVP bieden en niet veilig zijn, levert volgens de Woah grote risico's op. De dieren kunnen alsnog acuut of chronisch ziek kunnen worden. Bovendien zouden deze vaccinvirussen ook kunnen recombineren met veldstammen en zo nieuwe AVP-stammen vormen. Die kunnen dan mogelijk slechter worden opgespoord en resulteren in acute, chronische en aanhoudende AVP-infecties op de varkensbedrijven.

Ook als vaccins goed zouden werken, dan nog blijft een goede bioveiligheid noodzakelijk, stelt de diergezondheidsorganisatie. Met daarbij dus een strikte monitoring op het mogelijk toch aanwezig zijn van een AVP-veldvirus of het ontstaan van recombinaties. Ook moet er altijd een exitstrategie zijn voor het stoppen van vaccinatie.

Toegevoegde waarde

De Woah is overtuigd van de toegevoegde waarde die de internationale erkenning van hoogwaardige vaccins heeft en volgt daarom de voortgang van verschillende AVP-vaccinkandidaten in verschillende ontwikkelingsstadia. Sommige landen hebben veldproeven goedgekeurd of voeren nu veldproeven uit voor het gebruik van gemodificeerde levende vaccinkandidaten tegen AVP-genotype II.

Voor de productie van veilige en effectieve vaccins tegen AVP heeft de diergezondheidsorganisatie in september een nieuwe ontwerpnorm voorgesteld. De organisatie dringt er bij vaccinfabrikanten op aan om deze norm te hanteren bij het ontwikkelen en evalueren van AVP-vaccinkandidaten en de goedkeuring door de regelgevende instanties.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer