Laagste+productiekosten+varkensvlees+in+Brazili%C3%AB
Nieuws
© Jos Thelosen

Laagste productiekosten varkensvlees in Brazilië

Het land met de veruit laagste productiekosten van varkensvlees is Brazilië. Voer- en arbeidskosten spelen hierbij een belangrijke rol, blijkt uit de jaarlijkse vergelijking die Interpig maakt.

Het netwerk Interpig maakt een vergelijking van de productiekosten in dertien lidstaten van de Europese Unie en daarnaast in Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, meldt schweine.net.

In de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso zijn de productiekosten in 2022 het laagst, met omgerekend 1,05 euro per kilo varkensvlees. Deelstaat Santa Caterina komt uit op 1,19 euro per kilo.

Lage kostprijs Denemarken

In de Verenigde Staten zijn de kosten 1,32 euro per kilo varkensvlees. Denemarken komt nog dicht in de buurt met 1,39 euro per kilo. In Spanje is het 1,55 euro, in Nederland 1,62 euro en in Duitsland 1,70 euro per kilo.

De veel lagere kosten in Brazilië hebben vooral te maken met de lage voerkosten door de ruime beschikbaarheid van mais en soja uit eigen land. In Europa profiteert ook Denemarken van lage voerkosten door veel voer uit eigen land.

Goedkope arbeid

In Brazilië is arbeid heel goedkoop, met een uurloon van 3,17 euro. Daar kan Europa niet tegenop. In Spanje zijn de uurlonen al bijna vijf keer zo hoog met 15,18 euro. En in het noorden van Europa komen die kosten nog hoger uit.

De zeer lage productiekosten maken dat Brazilië een steeds sterkere positie inneemt op de exportmarkt. Het land heeft Spanje inmiddels van de troon gestoten als grootste exporteur naar China.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer