Varkensvleesexport+naar+China+daalt+fors
Nieuws
© Pixabay

Varkensvleesexport naar China daalt fors

De export van varkensvlees naar China is in het derde kwartaal van 2023 fors gedaald. Dat melden de marktanalisten van de Duitse vereniging van varkenshouders ISN. Brazilië heeft de rol van grootste exporteur naar China overgenomen van Spanje.

De ISN baseert zich op de cijfers van de Chinese autoriteiten. Tot halverwege dit jaar lagen de importcijfers in China nog duidelijk boven die van vorig jaar. In het derde kwartaal daalde de import sterk en komt op het laagste niveau sinds begin 2019.

De forse importdaling komt voort uit de sterk gestegen productie in eigen land. In het derde kwartaal van 2023 produceerde China 12,69 miljoen ton varkensvlees. Dat is 4,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Door de stijgende import in het eerste halfjaar is de totale import tot en met september toch nog gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van januari tot en met september steeg de import van varkensvlees met 1,27 miljoen ton en van de nevenproducten met 835.000 ton, een toename van respectievelijk 4,7 en 9 procent.

Brazilië verdringt Spanje

De meeste EU-landen, behalve Nederland, verloren marktaandeel. Die zijn overgenomen door de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. Brazilië is nu de grootste leverancier van varkensvlees naar China en haalt daarmee Spanje in. De export vanuit Brazilië steeg met 324.000 ton, 16,6 procent, in vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar. Spanje leverde 309.000 ton. Dat is 9,4 procent minder dan vorig jaar. Op de derde plek staat Canada die een forse stijging met 51,6 procent, ofwel 111.000 ton liet zien.

Bij de nevenproducten blijven de Verenigde Staten de belangrijkste leverancier van China. Ze leveren 240.000 ton, een plus van 29,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Spanje staat op plek twee met 168.000 ton en een kleine stijging van 0,6 procent. De export vanuit Denemarken daalde met 23,3 procent naar 91.000 ton en staat daarmee nog maar net boven Nederland die ook 91.000 ton leverde.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer