%27De+carrousel+draait+weer%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'De carrousel draait weer'

Gelukkig is de financiële situatie in de varkenshouderij dit jaar sterk verbeterd. Dit resulteert weer in de verkoop van diverse varkensbedrijven aan collega-varkenshouders, waarmee de carrousel van overnames weer is gaan draaien. Anderzijds zien we gelukkig ook weer veel ondernemers investeren in verbeteringen binnen hun huidige bedrijf en dus op weg naar de toekomst.

Door de slechte prijzen vorig jaar, maar ook door de aankomende Lbv-regeling was er een afwachtende houding tot begin dit jaar voor het doen van overnames en/of aanpassingen/verbeteringen. Juist nu uitbreiding van locaties niet overal meer zo gemakkelijk gaat, is het alternatief om andere locatie(s) over te nemen een goede optie. De tijd is er nu rijp voor, zowel financieel als dat er ook ondernemers hebben nagedacht over stoppen en er dus locaties in de markt komen.

Dit investeren gebeurt gelukkig weer, omdat er geld kan worden verdiend met varkens houden. We zien op termijn nog wel een afname van het aantal dieren – vooral door Lbv-regelingen –, maar het vertrouwen van veel ondernemers in de varkenshouderij zorgt ervoor dat er weer meer transacties/optimalisaties van locaties plaatsvinden.

Dit heeft een positief effect, namelijk dat de sector voldoende body houdt. Het is ook van belang voor alle bedrijven die als leverancier of afnemer zijn betrokken bij de varkenshouders. Dit wordt politiek nog wel eens over het hoofd gezien; de hoeveelheid mensen die zijn betrokken bij de totale varkenshouderij (en overige dierlijke sectoren).

Ik denk dat ik daarom zowel vanuit de varkenshouders als vanuit de afnemers en toeleveranciers mag spreken dat de sector een belangrijke economische impact heeft en blijft houden door genoemde ontwikkelingen.

De moraal van het verhaal: er is nog steeds vertrouwen in de varkenshouderij en dit vertrouwen moet blijven resulteren in een sterke varkensketen.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer