%27De+kracht+van+drinkwater%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'De kracht van drinkwater'

Op heel veel vlakken is onze varkenshouderij erg professioneel. Toch zijn er altijd zaken te verbeteren en dan kun je natuurlijk ook leren van andere sectoren. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de kennis over de kracht van goed drinkwater.

Hierbij kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de behandeling van water zoals ook voor humane consumptie gebeurt. Of kijken naar de manier van werken en omgaan met water in de pluimveehouderij.

De kracht van water is groot en dan in dit geval figuurlijk. Slecht drinkwater, bijvoorbeeld qua hygiëne, smaak of samenstelling, zorgt voor een slechtere wateropname. Dat resulteert ook in een minder goede voeropname en minder fitte dieren.

In de pluimveesector wordt veel meer gekeken naar wateropname. Is een dier niet fit, dan is dit vrij snel te zien in de dalende wateropname, waarna de dieren minder gaan eten. Dat leidt uiteindelijk ook tot het niet fit ogen van pluimvee. Wateropname is dus een vroege indicator waar we in de varkenshouderij nog niet zoveel gebruik van maken.

De kwaliteit van water is bij mensen een gekend aandachtspunt waar veel aan wordt gedaan. En zelfs dan gaat er nog weleens wat mis, denk bijvoorbeeld aan legionella.

Bij onze varkens gebruiken we bronwater – in de praktijk nog best vaak – of leidingwater. De waterleiding in varkensbedrijven is vaak deels gelegen in warme afdelingen en soms ook met doodlopende leidingen.

Bij het uitvoeren van wateranalyses merken we enorme verschillen op, zowel in hygiëne zoals het aantal kiemen, als in watersamenstelling. Hard of zacht water, smaak enzovoort kunnen veel invloed hebben op de wateropname, maar ook aanvoer van bepaalde elementen zoals calcium. Het kan dus nog beter met ons watermanagement en de afstemming daarop van het voer voor de dieren. Ook dit is een ondergeschoven punt.

Samengevat zijn de hygiëne en samenstelling van water aandachtspunten in de varkenshouderij. Laten we daarom krachtig verder werken aan de kracht van water.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer